Umjesto Todorića, Grgić većinski vlasnik Agrolagune

Autor: Saša Paparella , 15. travanj 2017. u 11:48
Agrolaguna ima u zakupu 1193 ha, ali novi vlasnik ne može do njih bez suglasnosti drža-ve/Goran Stanzl/PIXSELL

Tvrtke Dubravka Grgića Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje zajmovima stekle 51 posto udjela, u Agrokoru kažu: ‘utvrđujemo sve činjenice i rješavamo ih’.

Agrokor više nije većinski vlasnik Agrolagune – 51 posto dionica porečke tvrtke sada preko skrbničkog računa u Kreditnoj banci Zagreb (KBZ) Dubravka Grgića drže s njime povezane tvrtke – Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje.  

Takvu su nam promjenu potvrdili i u Agrokoru. "Radi se o posljedicama REPO ugovora koje su nastupile prije otvaranja postupka izvanredne uprave. Utvrđujemo sve činjenice i rješavamo ih", rečeno nam je u toj kompaniji. Prethodno je  Agram invest izvijestio o stjecanju udjela u druge dvije Agrokorove poljoprivredne tvrtke – u Belju su stekli 13,9 posto, a u Vupiku 9,8 posto dionica. Vijest su objavili zato što te tvrtke kotiraju na Zagrebačkoj burza, s koje je Agrolaguna još 2009. delistirana, pa o tome Agram invest nije bio dužan izvijestiti.

Koncern Agrokor, koji je držao 85 posto dionica, te najavljivao otkup dodatnih 14 posto od CERP-a i stjecanje 99 posto Agrolagune, sada je sveden na 34,2 posto dionica. O REPO ugovorima na HTV-u je u srijedu govorio Petar-Pierre Matek, predsjednik Hanfe. "Mi smo reagirali čim smo 2012. i 2013. uočili neobična ponašanja u financiranju Agrokora. Tada smo vidjeli  da određena društva putem REPO ugovora u zalog uzimaju dionice i financiraju neke tvrtke

. Upozorili  smo ih da njihova temeljna djelatnost nije kreditiranje i većina je to prestala raditi, a neki su nam predali licence za posao koji su radili pa više nisu bili pod nadzorom Hanfe", rekao je Matek u emisiji Otvoreno. Agrolaguna ima 1193 hektara državnog zemljišta, koje ne može biti preneseno na novog vlasnika bez suglasnosti države. Inače, KBZ, preko koje sada drži udjele u Agrolaguni, Grgić je 2006. kupio od Agrokora. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-kako-je-dubravko-grgic-u-20-godina-zaradio-200-milijuna-eura/1555368/

grgić dobro umoćen u agrokor, isto kao i vlahović!!!

Hvala Vrdoljaku (HNS) i Hrelja (HSU) na vašem amandmanu! Neka Agrolaguna uživa i dalje u raljama Agrokora.

New Report

Close