U Zagrebu se proizvode komponente za gotovo svaki kućanski aparat u svijetu

Autor: Darko Bičak , 03. listopad 2018. u 08:11
Domagoj Matasić, direktor zagrebačke tvrtke EGO Elektro-komponente/Davor Puklavec/PIXSELL

EGO je 1992. postao većinski vlasnik tvrtke Elektro-kontakt, a danas zagrebačka tvrtka ima 830 zaposlenih i prihod od 390 milijuna kuna.

Zagrebačka tvrtka Elektro-kontakt već 26 godina posluje u sklopu njemačke grupacije EGO koja je jedan od globalnih lidera u proizvodnji elektronike za kućanske aparate.

Ove godine je došlo do restrukturiranja grupacije prilikom čega je i Elektro-kontakt rebrendingom postao EGO Elektro-komponente, a najavljeno je da će tijekom ove i iduće godine u Zagreb biti preseljen dio dodatnih proizvodnih linija grupe iz Njemačke i Slovenije. Kakva je trenutačna pozicija hrvatske tvrtke unutar EGO grupe i kakva su očekivanja za naredno razdoblje, govori Domagoj Matasić, direktor EGO Elektro-komponenti.

Više od 25 godina dio ste EGO Grupe. Je li promjena imena sada donijela bitnu promjenu?
EGO je 1992. postao većinski vlasnik tvrtke Elektro-kontakt, nakon gotovo 50 godina duge poslovne suradnje. Tvrtka je sve donedavno poslovala pod starim brendom jer je Elektro-kontakt imao snažnu poziciju na tržištu elektroinstalacijskog materijala. S vremenom smo zaokrenuli portfelj proizvoda te smo izašli iz proizvodnje elektroinstalacijskog materijala, koji nije strateški proizvod EGO-a. Mi smo se u potpunosti integrirali u sustav EGO grupe pa slijedom i konsolidacije dioničara, gdje je EGO postao jedini dioničar tvrtke, donesena je odluka o promjeni naziva. Cilj je da se jasnije istakne pripadnost EGO Grupi što je velika prednost na stranim tržištima.

Koja je trenutačna pozicija hrvatske tvrtke u Grupi?
Rekao bih da je pozicija izvrsna. Zagrebačka tvrtka jedini je proizvođač sklopki i regulatora energije za cijelu Grupu, a uskoro će postati i glavni dobavljač metalnih dijelova za sve tvrtke u Grupi. Pred nama su sjajne prilike, kojima u prilog govore i nedavna preseljenja proizvodnje iz drugih tvornica u Grupi u Zagreb. U prvom tromjesečju 2018. dio proizvodnje termostata premješten je iz EGO tvornice u Sloveniji u Zagreb, a uskoro se i proizvodnja metalnih dijelova premješta k nama iz korporativnog sjedišta u Oberderdingenu. Ovakve odluke više nego jasno odražavaju odličan položaj u Grupi.

Koji su vaši planovi u narednom razdoblju?
Mi smo u narednom razdoblju fokusirani na rast poslovanja koji će nam donijeti novi proizvodni kapaciteti i na daljnju optimizaciju procesa u tvornici. Čvrsto vjerujemo kako nas samo izvrsnost može pozicionirati na globalnom tržištu i u tom smjeru ćemo nastaviti. 

Kako se EKZ razvijao u zadnjih 25 godina?
Tijekom posljednjih 25 godina EKZ se kontinuirano mijenjao i napredovao. Proizvodnja je preusmjerena s tradicionalnih EKZ proizvoda na portfelj proizvoda EGO Grupe. Tako danas, osim već spomenutih sklopki i regulatora energije, EGO Elektro-komponenete proizvode termostate i štapne regulatore koji su ključni dio keramičkog grijača. Istodobno, kontinuirano se povećavala učinkovitost, kvaliteta, stručnost i cjelokupna poslovna izvrsnost. Neki od najvećih stručnjaka za proizvodnju komponenti za kuhinjske aparate u svijetu rade u tvornici u Zagrebu. To je moguće zahvaljujući neprekidnom ulaganju u znanje zaposlenika tijekom proteklih 25 godina. Velika je prednost biti dijelom snažne grupacije, tržišnog lidera. To je omogućilo da mnogi naši proizvodi, proizvedeni i u Zagrebu, postaju vodeći u svijetu. Široka mreža EGO stručnjaka vrijedan je izvor znanja i iskustva koji podržava stalni napredak zagrebačke lokacije. Takva snažna tržišna pozicija jamac je uspješne budućnosti naše tvornice.

U kojoj mjeri ste orijentirani na lokalno tržište i što se tiče prodaje i što se tiče nabave materijala, a koliko ste usmjereni na izvoz? 
Mi smo gotovo 100% usmjereni na strana tržišta, kako za prodaju proizvoda tako i za nabavu sirovina. Bilo bi nam drago da postoji značajan domaći proizvođač proizvoda za kućanstvo ili  dobavljač sirovina s kojima radimo, ali to nažalost još uvijek nije slučaj.

Koja su vam glavna izvozna tržišta? 
Naši se proizvodi prodaju na svih pet kontinenata. Većina najvećih svjetskih proizvođača bijele tehnike su naši kupci i naši proizvodi sastavni su dio najboljih proizvoda na svjetskom tržištu.

Kako tvrtka raste treba i nove zaposlenike. Je li moguće pronaći potrebnu stručnu radnu snagu  na hrvatskom tržištu? 
Kao izravan rezultat preseljenja proizvodnih kapaciteta u Zagreb, samo smo prošle godine zaposlili više od 130 novih ljudi – od proizvodnih radnika na liniji za sastavljanje, stručnjaka za rad s modernim strojevima za štancanje ili CNC strojevima, do inženjera strojarstva. Daljnje povećanje proizvodnje, koje se očekuje početkom 2019., zasigurno će zahtijevati i dodatne ljude. Trenutačno nemamo problema sa zapošljavanjem jer su stručnjaci privučeni visokotehnološkim proizvodnim okruženjem i cjelokupnim uvjetima rada. Kao rezultat svega navedenog, ponosni smo što možemo reći da u današnjim okolnostima, kad mladi napuštaju Hrvatsku, čak i dajući otkaz u potrazi za mogućnostima u inozemstvu, EGO. Elektro-komponente d.o.o. imaju vrlo nisku stopu fluktuacije osoblja. Vjerujemo kako ćemo i u budućnosti nastaviti privlačiti najbolje talente i stvarati kvalitetna radna mjesta.

Više od 99% prihoda iz izvoza

Možete li u kratkim crtama dati pregled rezultata poslovanja zagrebačke tvrtke i EGO-a?
EGO Elektro-komponente d.o.o. bilježe u 2017. promet od prodaje od 389 milijuna kuna, s time da je više od 99 posto ostvareno izvozom.Na dvije proizvodne lokacije u Zagrebu i Čazmi, 830 zaposlenika godišnje proizvodi više od 38 milijuna gotovih proizvoda i više od milijardu različitih polugotovih proizvoda. EGO. Grupa  obuhvaća 18 prodajnih i proizvodnih tvrtki u 16 zemalja. U 2017. godini Grupa je ostvarila prodaju od oko 609 milijuna eura i zapošljava gotovo 6000 ljudi. Tvrtka sa sjedištem u Oberderdingenu u Baden-Württembergu u Njemačkoj smatra se jednom od vodećih svjetskih dobavljača za proizvođače kućanskih aparata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Brutto prihod po uposnlenom 460.000,00 kn. To si ti tipični poslovi sa skromnom dodanom vrijednosti.

New Report

Close