U ugovoru vrijednom 400 milijuna kuna Agrokor i belgijska Ardo grupa postaju vlasnici tvrtke Vinka

Autor: Tina Lakić , 08. lipanj 2016. u 12:16
Foto: Press

Vinka d.d. iz Vinkovaca postaje vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi.

U prostorima tvornice Vinka d.d. u Vinkovcima danas je potpisan Ugovor o međusobnoj suradnji – joint venture između Agrokora i belgijske Ardo Grupe. Ugovor su potpisali Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna i Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo u nazočnosti Domagoja Franića, direktora tvrtke Vinka d.d., Vladimira Džaje, direktora društva PIK Vinkovci d.d. te Bože Galića, Vukovarsko-srijemskog župana i Mladena Karlića, gradonačelnika Vinkovaca te kooperanata Vinke i brojnih drugih gostiju.

 Potpisani Ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka. Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma. Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja će se u narednom periodu učetverostručiti i s postojećih 15.000 tona podići na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti i veliki broj novih radnih mjesta.

Ovaj Ugovor za tvrtku Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu. Na takav način kompanija Ardo osigurat će snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabilnim lokalnim partnerom. Prigodom potpisivanja Ugovora Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo kazao je: „Zahvaljujući ovoj joint venture suradnji realizirali smo dugoročno partnerstvo u sklopu kojeg ćemo izmjenjivati i razvijati znanja u proizvodnji i obradi zamrznutog voća i povrća na rastućem tržištu. Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijsko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnju u istočnoj Europi. Mi vjerujemo u snažan poljoprivredni potencijal doline Dunava. Kombinacija proizvodnje dvaju tvornica – Vinke i postojeće Ardove austrijske tvornice u ovoj plodnoj dolini, stvorit će komplementarni asortiman za istočno europsko tržište.“

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić u prigodnom se izlaganju zahvalio na povjerenju koje je uspostavljeno između dvije tvrtke. 

 

"Za nas je ovo jedan jako važan i uzbudljiv dan. Nama je bio prvi interes predstaviti kompaniju Ardo da vidite koga smo doveli te vam približiti kako veliki proizvođači iz Europe djeluju.Agrokor ima jako puno partnera, surađujemo s najvećima, ali ovo partnerstvo s Ardom nam je iznimno važno", istaknuo je Todorić. 

"Cilj nam je da ova industrija u Vinkovcima postane najveća industrija smrznute hrane u Europi.To za nas, za Hrvatsku i ovaj kraj znači jednu ogromnu novu proizvodnju na tisućama hektara koja će donositi veći profit od onog koji se ostvaruje u tradicionalnim ratarskim kulturama. To će značiti snažan izvoz iz Hrvatske te marketinško pozicioniranje Hrvatske kao zemlje koja je u stanju napraviti proizvode za izvoz. Stvorit ćemo novu vrijednost, nova radna mjesta i nove prihode državnom proračunu", naveo je Todorić. 

"Agrokor je u Vinku dosada uložio gotovo 200 milijuna kuna, restrukturirali smo kompaniju financijski i poslovno. Agrokor je za strateškog partnera uzeo eminentnu svjetsku kompaniju kako bismo proizvodne količine sa sadašnjih 15.000 tona mogli podići na 60.000 tona. Zajedno s našim partnerom, kompanijom Ardo, podići ćemo proizvodnju i zaposlenost kroz otvaranje više od 100 radnih mjesta. Posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna tvrtka Ardo. To je velika prilika za domaću proizvodnju i za naše kooperante kojima se time otvaraju nova tržišta. Naš plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje", objasnio je.

Todorić je najavio da će nakon prezentacije druženje biti nastavljeno u voćnjaku.

"Želimo vam ga pokazati i vjerujemo da će to za nekoliko godina biti najbolji voćnjak u Europi", istaknuo je Todorić.

Snimku događaja možete pogledati na Facebook stranici Ja TRGOVAC.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa, da li je to moguće..gosp. TODORIć je bio na liftingu….??? Zategnuo je lice….koža mu je
sjajna i zategnuta ko dječja guzica…..ima kusur godina…a izgleda ko mladić …..?!

@moller
Sve će to riješiti petrov i orepić samo da ovaj POLITIČKI slučaj s hdz-om riješe

“Todorić je najavio da će nakon prezentacije druženje biti nastavljeno u voćnjaku.

“Želimo vam ga pokazati i vjerujemo da će to za nekoliko godina biti najbolji voćnjak u Europi”, istaknuo je Todorić.”
nekada smo učili da je to jedan od najvećih voćnjaka u Europi bio i prije, bolje da gospon Ivica istakne, tko ga je i kako doveo u ovakvo stanje, da ga on kupuje za siću, već smo se nagledali takvih njegovih projekata, ide ekipa i uništava, zatim ide Ivica i kupuje za sitne pare, a onda slijedi procvat, u ovome slučaju od zakupca hladnjače i pogona za pakiranje do gazde, ah da ga Franjo vidi, bio bi ponosan koliki dio je on zgrabio od Imamo Hrvatsku !

New Report

Close