Sunčani Hvar je imao najbolju, ali i najdužu turističku sezonu u svojoj povijesti

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2016. u 11:36
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ukupni porast poslovnih prihoda za visokih 16 milijuna HRK većim djelom proizlazi iz porasta prihoda od smještaja, te porasta prihoda odjela hrane i pića.

Sunčani Hvar objavio je godišnje financijsko izvješće za 2015. godinu,  koju  je obilježio pozitivan završetak predstečajne nagodbe,  te je uz ostvarene ukupne prihode od 226,9 milijuna HRK, odnosno više od 30% u odnosu na prethodnu godinu, Društvo potvrdilo povijesno najbolju, ali i najdužu  turističku sezonu.

Nakon uspješnog završetka cjelokupne konsolidacije Društva, kojom  je osigurana financijska stabilnost,  godišnji rezultati i ostvarena dobit iz poslovanja u iznosu od  94,6 milijuna HRK, označavaju ulazak Društva u fazu profitabilnog poslovanja, čime su ostvareni preduvjeti za daljnji rast i razvoj.

Ukupni  porast poslovnih prihoda za visokih 16 milijuna HRK većim djelom proizlazi iz porasta prihoda od smještaja, te porasta prihoda odjela hrane i pića, potaknutih  intenziviranjem  turističkih kretanja van perioda visoke sezone, odnosno stvaranjem dodatnih motiva dolazaka gostiju, te naprednim upravljanjem kanalima prodaje i uspješno utvrđenom politikom cijena.

Iako Društvo održava iznadprosječno visoke cijene smještaja, istovremeno je ostvario i značajan porast broja noćenja od 8%,  koji je viši od prosječnog rasta broja noćenja unutar nacionalnog, regionalnog i lokalnog turističkog sektora. Takav rezultat potvrđuje osnažen tržišni položaj Društva i uspješno pozicioniranje na međunarodnom turističkom tržištu.

Nadalje, kontinuirani razvoj konkurentnih turističkih proizvoda, prepoznavanje vodećih tržišnih niša i pravovremeno prilagođavanje svjetskim trendovima u svim segmentima poslovanja, reflektira se kroz ubrzani porast broja destinacijskih vjenčanja i jedinstvenih poslovnih događanja, čiji je porast  snažan pokazatelj dugoročnog razvoja i uspješnosti.

„Porastom broja vjenčanja i poslovnih događanja za više od 105 u protekloj godini, uz gotovo 20% porasta noćenja samo u periodima van visoke sezone, te najavu 4 međunarodne konferencije i 2 sportska festivala tijekom kojih su smještajni kapaciteti rasprodani, možemo potvrditi da se nama turizam ne dešava, već je rezultat promišljene strategije i kontinuiranih napora“, kažu iz Sunčanog Hvara.

Perjanica smještajne ponude otoka Hvara, spa hotel Adriana, tako je u 2015. godini ostvarila 180 dana pune popunjenosti, odnosno 28 dana više nego prethodne godine, što je visoko iznadprosječan  rezultat za otočke, primarno odmorišne destinacije.

Ovakvi poslovni rezultati i rast svih  ključnih pokazatelja poslovanja, uz ostvarenu dobit, dokazuju kako je Društvo kroz postupak predstečajne nagodbe uspješno i u potpunosti financijski restrukturirano na dugi rok, čime je osiguran i posljednji preduvjet za pokretanje novog investicijskog ciklusa.

Nastavno, Društvo je obnovom hotela Pharos, čije se otvaranje očekuje u lipnju ove godine,  pokrenulo novi investicijski ciklus, kojim će dodatno utjecati na podizanje kvalitete i ponude unutar portfelja, ali i standarda smještajnih kapaciteta cjelokupne destinacije. Novi hotel Pharos, koji je definiran kao potpuno novi turistički proizvod u punom smislu okrenut potrebama  suvremenog pustolova, biti će prvi lifestyle hotel na ovim prostorima konceptualno prilagođen generaciji Millennialsa.

“Izazov je poslovati u okruženju i uvjetima koji izlaze iz standardnih okvira našeg turističkog sektora, od ključnih emitivnih tržišta, profila gostiju do interesnih skupina. Iznimno mi je drago da su ostvareni poslovni rezultati produkt strategije pod okriljem menadžmenta Sunčanog Hvara, te da će novi hotel, kao i svi ostali, u potpunosti biti upravljan lokalnim menadžmentom. Ističem kako nam je za uspješan završetak predstečajne nagodbe, ali i za pokretanje novog investicijskog ciklusa, iskazana snažna podrška naših većinskih dioničara , ali i lokalne zajednice, što je važan preduvjet za uspješno ostvarenje naših planova čiji će direktni pozitivni učinci biti vidljivi već ove sezone”, rekla je Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Sunčanog Hvara.

Komentirajte prvi

New Report

Close