‘Sud utvrdio: Ministarstvo gospodarstva nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze’

Autor: Marija Brnić , 17. listopad 2014. u 16:43
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

‘Sud je utvrdio da ministarstvo nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze,što je bio razlog oduzimanja dozvola’.

INA-Industrija nafte, d.d. od Visokog upravnog suda RH zaprimila je presude kojima se uvažava Inina tužba i poništavaju rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz 2011. godine o oduzimanju odobrenja kompaniji za istraživanje na istražnim prostorima „Sava“ i „Sjevernozapadna Hrvatska. Očekuje se i presuda za istražni prostor „Drava“, priopćili su iz te kompanije.

Sud je utvrdio kako Ministarstvo gospodarstva nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze, a što je bio razlog oduzimanja dozvola, navodi se u Ininom priopćenju, u kojem također stoji: "Iako su ovom presudom Inina odobrenja za istraživanje ponovno važeća i na snazi, rok za istraživačke aktivnosti istječe s 31. prosinca 2014. Stoga bi prije nego što se pokrene bilo kakav značajni istraživački projekt, njihovo trajanje trebalo biti produženo za period koliko je trajao sudski postupak kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme. Navedena rješenja iz 2011. godine spriječila su Inu u realizaciji već pripremljenih projekata na spomenutim područjima, nanoseći štetu kompaniji, Vladi RH i lokalnim dionicima. Unatoč tome, INA je nastavila s intenzivnim istraživanjima na područjima na kojima je posjedovala dozvole pa je tako u posljednjih nekoliko godina zabilježen niz važnih otkrića u kontinentalnoj Hrvatskoj, poput Seleca 1 i Hrastilnice kraj Ivanić Grada te Đeletovaca kraj Vinkovaca. U protekle tri i pol godine INA je u istraživanje i proizvodnju u Hrvatskoj uložila više od 2 milijarde kuna".

Iz Ministarstva gospodarstva za Poslovni dnevnik izjavili su kako još nisu službeno dobili presudu Visokog upravnog suda o poništenju Odobrenja za istraživanje ugljikovodika, ni povrat spisa. Ipak, ako će ta presuda biti takva kako prenose mediji, Ministarstvo će donijeti nova rješenja. Također, u tom slučaju, Ministarstvo gospodarstva će ponovno prikupiti  sve  vjerodostojne dokaze kojim će obrazložiti donošenje rješenja iz 2011. godine. Zaključno, Ministarstvo gospodarstva ne odstupa od prije donijetih rješenja, poručuju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

u ministarstvu “rade” sami diletanti!!!! koji je ikada vidio bilo koje naftno postrojenje te da li zna procese pridobivanja nafte???? Razlikuju li uopće bušaći toranj od dalekovoda ( stupa )[emo_smijesak]???

New Report

Close