Samo u prekograničnoj suradnji čeka 4,16 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2011. u 22:00

U komponenti prekogranične suradnje otvorena su dva natječaja, Hrvatska-Srbija i Hrvatska-BiH, a uskoro kreće i Hrvatska-Crna Gora

Instrument pretpristupne pomoći (IPA) sastoji se od pet komponenti: jačanje kapaciteta i izgradnja institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i ruralni razvoj. Dosadašnja iskustva po pitanju iskoristivosti nepovratnih sredstava i fondova govore u prilog razvoju svijesti o održivom razvoju i prilagodbi stečevinama EU. Proveli smo i provodimo mnoge projekte, no u nekim komponentama zaostajemo s kvalitetnim programima i projektima koji bi trebali opravdati naš ulazak u europsko društvo.

Suzbijanje nasilja i volontiranje
Radi održavanja potpisane dinamike krajem godine se raspisuju mnogi natječaji u kojima potencijalni prijavitelji mogu pronaći i iskoristiti priliku za financiranje vlastitih aktivnosti. Često takve aktivnosti za nuspojavu imaju poželjnu sukladnost s operativnim i razvojnim programima EU i Hrvatske što korisnicima olakšava dobivanje financijske pomoći iz EU blagajne. Sheme dodjele nepovratnih sredstava moraju imati neprofitni karakter i za posljedicu imati dobrobit društva i njegova unapređenja. To mora biti osnovna nit vodilja pri planiranju projekta i pronalaženja partnera. Iako nisu uvijek obvezni, partneri donose dodatne bodove pri procjeni projekata i dobro ih je imati. Razmjena znanja i dobre prakse među patnerima jedan je od temelja razvoja. Prijavitelji trebaju pronaći informacije i zajednički nazivnik između vlastitih aktivnosti i prioriteta u natječajima.Nepovratna potpora u prve dvije komponente vrlo je visoka i doseže do 90% ukupnih troškova projekta. U okviru natječaja iz prve komponente otvorena su četiri natječaja. Jedan od njih je natječaj za prevenciju i suzbijanje nasilja među djecom i mladima te promicanje volontiranja. Također dostupna su sredstva u domeni zaštite okoliša i borbe protiv korupcije. Projekti protiv diskriminacije i za zaštitu ljudskih prava finacirat će se sa ukupno 630.000 eura. Spomenuti se projekti predfinanciraju po potpisu ugovora sa 80% odobrenih sredstava. To znači da se na primjeru projekta ukupne vrijednosti 100.000 eura, bespovratnim sredstvima može osigurati maksimalno 90.000 eura, što uključuje predfinanciranje od 80% odnosno 72.000 eura u prvoj godini provođenja projekta dok se ostatak dobiva nakon finalnog izvješća. Prijavitelji moraju biti nevladine, neprofitne organizacije iz redova udruga, udruga poslodavaca, sindikata ili zaklada. Druga komponenta, prekogranična suradnja, ima otvorena dva natječaja. Programi prekogranične suradnje usmjereni su na stvaranje prekograničnih mreža i partnerstava te razvoj zajedničkih prekograničnih aktivnosti radi revitalizacije gospodarstva, zaštite prirode i okoliša te povećanja socijalne kohezije u programskom području. Natječaji za prijavu projekata prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija i Hrvatska-Bosn i Hercegovina za cilj imaju stvaranje zajedničkog gospodarskog prostora, razvoj zajedničke turističke ponude te promicanje dobrosusjedskih prekograničnih odnosa lokalnih zajednica.

Za suradnju do 300.000 eura
Jedan od prioriteta je i podizanje svijesti o ekološkim pitanjima kako bi se osiguralo da se mjestima visoke ekološke i krajobrazne vrijednosti upravlja tako da mogu izdržati pritiske razvoja turizma bez gubitka svojih specifičnosti. Karakter ovih suradnji podrazumijeva da je svaki projekt financiran kroz dva ugovora – na hrvatskoj i na partnerskoj strani. Ukupno je u projektima ove dvije prekogranične suradnje raspoloživo 4,16 milijuna eura, a po projektu je moguće dobiti do 300.000 eura. Predviđeno trajanje projekta 6-24 mjeseca. U studenom se očekuje i otvaranje natječaja Hrvatska-Crna Gora.

Robert Ravenšćak, konzultant i poslovni savjetnik u eufondovi.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close