Otkad je preuzeo Vupik, Agrokor u njega uložio 560 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2013. u 15:40
Photo: Marko Lukunic/PIXSEL

Koncern Agrokor u protekle je tri godine u Vupik, otkako ga je preuzeo, investirao 560 milijuna kuna.

Koncern Agrokor u protekle je tri godine u Vupik, otkako ga je preuzeo, investirao 560 milijuna kuna, rečeno je tijekom današnje proslave blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinograda, održane na vinogradarskom salašu Goldschmidtu u vinogradima vukovarskog Vupika.

>>> Agrokor uvršten među 250 najvećih lanaca na svijetu, i 50 najbrže rastućih

Po riječima direktora Vupika Davora Bošnjakovića, iako je prošla godina bila iznimno teška, Vupik je uspio ostvariti rast u poslovnim prihodima za 40 posto te važne investicije u svinjogojstvu i stočarstvu, ratarskoj i vinogradarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka. Podsjetio je i kako je prošle jeseni Agrokor na Dunavu u rad pustio i pretovarnu luku za žitarice i uljarice u čiju je gradnju uloženo 80 milijuna kuna.

"Ulaganja su u Vupik išla i prema vinogradarstvu i vinarstvu te smo tako osuvremenili vukovarsku vinariju ukupnog kapaciteta 5,5 milijuna litara vina, a velikim uspjehom smatramo i činjenicu da smo u prošloj godini uspjeli proizvesti 4,5 milijuna litara vina", rekao je Bošnjaković i dodao kako je u protekle tri godine Vupik zasadio oko 20 hektara novih vinograda, a ove godine to namjerava učiniti na 14 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Izvršni direktor za vinarstvo Agrokora Đuro Horvat rekao je kako skori ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije (EU) otvara mogućnosti i hrvatskim vinarima koji će imati priliku svoja vina plasirati na tržište od 500 milijuna stanovnika.

"Naš je put pritom različit od puta tradicionalnih proizvođača kao što su Francuska, Italija ili Španjolska. Naš su put malene ponuđene količine vina, ali visokoga cjenovnog razreda", istaknuo je Horvat.

Govorili su i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Željko Cirba, koji je pohvalio ulaganje Agrokora u Vupik ističući pritom da je Agrokor bio vrlo korektnom tijekom preuizmanja Vupika, a i danas je to prema zajednici i radnicima.

Vinogradare i vinograde blagoslovio je gvardijan Farnjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

to je tri put više nego se trži na burzi pametnom dosta

New Report

Close