Jedna od najvećih domaćih turističkih tvrtki povećava plaće radnicima

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2016. u 15:04
Foto: Thinkstock

“U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljni smo postignutim te vjerujemo da će ovim putem krenuti i ostale turističke kompanije u okruženju.”

Dana 1. travnja 2016. godine, nakon tri kruga pregovora predstavnika sindikata i predstavnika poslodavca Valamar Riviera d.d. Poreč, dogovoreno je povećanje plaće od 4%. Od 1. lipnja plaće će se povećati 2% pa će osnovica za obračun plaće koja se množi koeficijentom radnog mjesta sa sadašnjih 3.471,85 kuna porasti na 3.541,30 kuna, a od 1. prosinca povećava se za dodatnih 2% na 3.612,10 kuna.

Ako rezultati poslovanja u srpnju budu bili dobri, u što ne sumnjamo, s plaćom za mjesec srpanj isplatit će se jednokratna nagrada u iznosu od 300,00 kuna, a ako rezultati budu i u 8. mjesecu dobri, razgovarat će se o isplati jednokratne  nagrade i za taj mjesec. A u idućoj godini ponovno ćemo dogovarati povećanje plaće za 2017. godinu. Valamar Riviera, kao najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, ponovno je pokazala je da, osim u veličini, može biti i u samom vrhu po socijalnom dijalogu.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljni smo postignutim te vjerujemo da će ovim putem krenuti i ostale turističke kompanije u okruženju.  Prošlogodišnja turistička sezona bila je i više nego dobra; postigli su se rekordni rezultati i pošteno je da se dio dobiti podijeli i radnicima koji su dali  nesebičan doprinos da se to ostvari.  Vjerujemo da će i ovo povećanje plaće biti poticaj da ove godine bude još bolje.

Iako stimulativno nagrađivanje nije predmet kolektivnih pregovora, na temelju transparentnih kriterija, u Valamaru se kontinuirano stimuliraju radnici, pa se tako radnicima godišnje isplati oko 4 milijuna kuna kroz stimulativno nagrađivanje. Regres za godišnji odmor u visini 52,00 kune po danu GO isplaćuje se u listopadu, a u prosincu božićnica i dar u naravi, te dar djetetu. Ono što zaista moramo istaći za Valamar Rivieru je da, osim što investira u objekte i kvalitetu, ulaže i u stalnu edukaciju radnika, kako onih zaposlenih na neodređeno, tako i sezonskih, a posebno stalnih sezonaca kojih će ove godine na nivou Valamara biti oko 650.

U situaciji kada se, u širem, ali i bližem okruženju, sindikalne aktivnosti  svode na borbu za isplatu neisplaćenih plaća, očuvanje radnih mjesta ili zadržavanje postojećih materijalnih prava, ovakvi dogovori pružaju optimizam u bolju budućnost. Iako često u SIKD-u naglašavamo da se od turizma ne može živjeti 12 mjeseci, ipak je to jedina gospodarska djelatnost koja ostvaruje dobre poslovne rezultate, koja zapošljava veliki broj radnika, koja puni državni proračun i u kojoj se plaće radnika povećavaju iz godine u godinu. A Valamar Riviera je u proteklih 2 godine napravila iskorak, pa očekujemo da će prosječna plaća sada biti na nivou prosjeka RH. Valamar Riviera djeluje u 4 destinacije: Poreču, Rapcu, Krku, te Dubrovniku., a sa 01.04.2016. pripojena im je i dosadašnja kompanija Hoteli Baška d.d. iz Krka.

Komentirajte prvi

New Report

Close