Ina napokon kreće u investiciju od 4 milijarde kuna u Rafineriju Rijeka

Autor: Darko Bičak , 12. prosinac 2019. u 18:25
Foot: pd

Kako ističu u Ini, odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana nakon najave programa INA R&M Novi smjer 2023., čiji je cilj transformacija Inina rafinerijskog sustava kako bi umjesto gubitaka ostvarivao dobit.

Ina je danas donijela odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijednom četiri milijarde kuna. Kako su večeras pojasnili na izvanrednoj press konferenciji u Zagrebu, Nadzorni odbor tvrtke je dao prethodnu suglasnost za izgradnju Postrojenja za obradu teških ostatka u Rijeci, a Uprava Ine je donijela nakon toga jednoglasnu odluku o toj investiciji. Radovi na novom postrojenju će započeti početkom naredne godine, kažu, a njegovo puštanje u rad se očekuje tijekom 2023. godine.

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, kazao je kako odluka o postrojenju za obradu teških ostataka označava važan korak u provedbi programa INA R&M Novi smjer 2023., kao i važan trenutak u povijesti kompanije jer se radi o najvećoj investiciji u Ini kroz više desetljeća. "Ovom odlukom Rafinerija nafte Rijeka transformirat će se u modernu europsku rafineriju, a istovremeno će se osigurati da INA zadrži vodeći položaj na tržištu. Radi se o velikom ulaganju koje će znatno utjecati na poslovanje kompanije u budućnosti“, kazao je Fasimon. József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine, komentirao je kako ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini. "Izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno ćemo povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije. Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost Inine djelatnosti Rafinerije i marketing dodatno poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti", ističe Molnar. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, kazao je da je najavio o četiri milijarde kuna investicije u narednih tri godine najljepši božićni poklon Hrvatskoj koji se mogao očekivati. "Današnjom odlukom o pokretanju projekta modernizacije Rafinerije nafte Rijeka INA radi velik iskorak. Radi se o jednom od najvećih ulaganja u našem energetskom sektoru i drago mi je da je ono realizirano upravo za vrijeme mandata ove Vlade. Ovom će se investicijom unaprijediti struktura proizvoda iz Rijeke, povećati profitabilnost i unaprijediti konkurentnost Ine u području zaštite okoliša znatnim smanjenjem emisije CO2 i ostalih štetnih plinova”, kazao je ministar Ćorić. Upozoren od novinara da nam je prije koju godinu i premijer Andrej Plenković obećao "božićni poklon" u vidu najave da će Hrvatska otkupiti MOL-ov udio u Ini, ministar je kazao da se ovdje radi o investiciji koja je nevezana za problema oko vlasničkog udjela u ovoj tvrtki.

Kako ističu u Ini, odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana nakon najave programa INA R&M Novi smjer 2023., čiji je cilj transformacija Inina rafinerijskog sustava kako bi umjesto gubitaka ostvarivao dobit. Program uključuje koncentraciju djelatnosti prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i, u sklopu toga, konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar koji će obuhvaćati proizvodnju bitumena, što je odobreno u ožujku ove godine te se puštanje u pogon planira u 2021., zatim logističko središte te, potencijalno, proizvodnju maziva i rafineriju bio-komponenti. Uz provođenje svih aktivnosti obuhvaćenih programom INA R&M Novi smjer 2023., nakon 2023. godine INA očekuje prosječan godišnji rast EBITDA od preko milijardu kuna.

Odluku o investiciji su komentirali i u najvećem sindikatu koji djeluje u Ini, Sindikatu naftnog gospodarstva, gdje ističu da nakon tri godine čekanja i kontinuiranog isticanja svih koristi projekta izgradnje Postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) za Rijeku, Inu, rafinerijsko poslovanje i ukupno gospodarstvo zemlje, napokon je dočekana jednoglasna odluka Uprave i Nadzornog odbora Ine o ulaganju u DCU. „Put do donošenja odluke nije bio nimalo lak i u protekle tri godine nismo niti jednom propustili naglasiti važnost projekta na svim političkim razinama te upozoriti na to kako će nedonošenje odluke uvelike naštetiti daljnjem razvoju rafinerijskog poslovanja u Republici Hrvatskoj. Više smo puta isticali kako zemlje u našem okruženju galopirajućim koracima grabe naprijed i osiguravaju si konkurentnu poziciju, dok u RNR-u svakim danom raste neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta i budućnost rafinerije. Ova današnja odluka najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije“, istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close