Hrvatska pošta počela koristiti robote, smanjuju se troškovi pružanja usluga

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2019. u 14:45
Foto: Hrvatska pošta

Samovozni logistički robot može prenositi 800 kilograma tereta i sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva.

Hrvatska pošta uvela je autonomne robote Gideon Brothersa za prijevoz paleta u Novi sortirni centar i time snažno potpomogla razvoj temeljnog poslovanja kao najvažnije odrednice Strategije Pošta 2022. Uvođenjem robotike u svoje poslovanje Hrvatska pošta sprema se za industriju 4.0 povezujući sustave bazirane na internetskoj tehnologiji radi uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava.

Primjenom robotskih sustava smanjuju se troškovi pružanja usluga, skraćuje vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećava učinkovitost energetskih sustava. Roboti ne zamjenjuju ljude, oni su njihovo oruđe i pomažu im u postizanju ciljeva koje do njihove pojave nisu ni zamišljali. Tim načelom vodi se i hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers. Uz kvalitetno poslovno rješenje to je načelo bilo i misao vodilja Hrvatske pošte pri donošenju odluke o pokretanju pilot-projekta korištenja autonomnih robota za prijevoz paleta u Novom sortirnom centru.

Pilot-projekt će se provoditi iduća četiri mjeseca u visokoregalnom skladištu i sortirnici te će se tijekom tog perioda obučavati i radnici koji će upotrebljavati robote. Roboti u skladištu Hrvatske pošte će pružati pomoć prilikom komisioniranja i prijevoza robe, dok će u sortirnici služiti za prijevoz pošiljaka iz vozila do mjesta za razradu i pripremu za dostavu.

Samovozni logistički robot može prenositi 800 kilograma tereta i sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Opremljen je tehnologijom autonomije koja se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira dubinsko učenje sa stereoskopskim kamerama čime nastaje nova generacija robotskog vida.

Sve ovo pokazuje kako je Hrvatska pošta otvorena za nove mogućnosti koje joj pruža tehnologija i koja može osigurati konkurentsku prednost i tako pomoći hrvatskom gospodarstvu da koristi i stvara prilike koje donose nove tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close