Coca-Cola napušta bromirano ulje

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2014. u 16:50
Thinkstock

Iz Coca-Cole je stigla izjava o prestanku uporabe bromiranoga biljnog ulja u proizvodnji Coca-Colinih pića.

Iz Coca-Cole je stigla izjava o prestanku uporabe bromiranoga biljnog ulja u proizvodnji Coca-Colinih pića na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Izjavu prenosimo u cijelosti:

"Bromirano biljno ulje (brominated vegetable oil, BVO) ne upotrebljava se u proizvodnji nijednoga od naših proizvoda u Europi, uključujući i Hrvatsku. Ono se upotrebljava u nekim našim pićima na drugim tržištima kako bi se poboljšala stabilnost proizvoda i spriječilo razdvajanje određenih sastojaka. Svi naši proizvodi, uključujući one koje sadržavaju bromirano biljno ulje, sigurni su za konzumaciju (i uvijek su bili sigurni) te su u skladu sa svim pravilima u zemljama u kojima se prodaju. Sigurnost i kvaliteta naših proizvoda naš su najvažniji cilj.

U nadolazećim mjesecima tvrtka The Coca-Cola Company biljno će ulje zamijeniti saharoza-acetat-izobutiratom (sucrose acetate isobutyrate, SAIB) i/ili glicerolnim esterom smole drveta (pojedinačno ili u kombinaciji). Glicerolni ester smole drveta često je sastojak guma za žvakanje i pića, a SAIB se u pićima upotrebljava posljednjih 14 godina. Potpuni prelazak na uporabu tih sastojaka bit će proveden u različitim našim pićima uključujući i točena pića, a to će nam omogućiti dosljednost u proizvodnji diljem svijeta.

U Sjedinjenim Američkim Državama u proizvodima POWERADE Fruit Punch i POWERADE Strawberry Lemonade već se upotrebljava glicerolni ester smole drveta. Očekujemo da će promjena za sve naše proizvode biti u SAD-u završena do kraja godine."

Komentirajte prvi

New Report

Close