Borovo proslavilo 85. obljetnicu, na godinu proizvodi oko 400.000 pari obuće

Autor: Poslovni.hr/H , 07. lipanj 2016. u 17:24
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Vukovarsko Borovo prije Domovinskog rata zapošljavalo je oko 22.000 radnika, na godinu je proizvodilo 20 milijuna pari obuće, 30.000 tona pneumatika te drugih gumarskih proizvoda, a u vlasništvu je tvrtka imala više od 900 maloprodajnih objekata.

Tvrtka Borovo je u utorak svečanom akademijom u vukovarskome Gradskom muzeju te danom otvorenih vrata proslavio 85. obljetnicu.

Borovo je najveći proizvođač obuće u Hrvatskoj, a tu je tvrtku 1931. godine osnovao češki industrijalac Jan Bata. 

"Sadašnje pozicije Borova moramo zahvaliti djelatnicima koji su u jednom razdoblju šest mjeseci bili na minimalnim plaćama kako bi izašli iz teškoća. Sada smo dostigli jednu razinu i možemo financirati svoje troškove i poslovanje, a cilj nam je napraviti razliku koju bismo mogli uložiti u daljnji razvoj", poručio je predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić.

Podsjetio je kako još traje konsolidacija te tvrtke koja je u državnom vlasništvu.

Po njegovim riječima, Borovo je danas gospodarski subjekt koji zapošljava najviše radnika u Vukovaru i županiji.

"Tvrtka svakako ima budućnost, ali očekujemo i konkretnu pomoć države. Želja nam je da od rezultata svoga rada osiguramo svoj opstanak. Danas je u Hrvatskoj od 10 milijuna prodanih cipela svega pet posto onih koje je proizvelo Borovo. Trenutačno 10 do 12 posto ukupnih prihoda ostvarujemo kroz izvoz", rekao je Kolundžić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da je Borovo perjanica razvoja Vukovara te je izrazio nezadovoljstvo što gradska uprava nema uvid u planove razvoja te tvrtke.

Bivši član Uprave Borova Ivan Hubalek podsjetio je kako su u razvoju te tvrtke bila dva važna razdoblja. Prvo je razdoblje početak izgradnje industrijskih objekata u Vukovaru, a drugo širenje na području kudeljare, što je omogućilo dalje širenje te tvrtke, istaknuo je, dodajući kako je u sklopu Borova u godinama prije Domovinskog rata radilo čak 60 manjih tvrtaka.

Vukovarsko Borovo prije Domovinskog rata zapošljavalo je oko 22.000 radnika, na godinu je proizvodilo 20 milijuna pari obuće, 30.000 tona pneumatika te drugih gumarskih proizvoda, a u vlasništvu je tvrtka imala više od 900 maloprodajnih objekata.

Borovo danas zapošljava 705 radnika, od kojih oko 500 radi u vukovarskim pogonima. Na godinu proizvodi oko 400.000 pari obuće, koja se prodaje u 90 prodajnih objekata.

U prigodi 85. obljetnice osnutka i početka rada Borova i 25. obljetnice osnutka Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" najavljen je znanstveno-stručni skup "Bata – Borovo (1931. – 2016.): povijesno naslijeđe i perspektive", koji će se održati 9. i 10. lipnja u Vukovaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close