‘Bez izvoza prihodi Đure Đakovića i dalje će padati’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2013. u 14:05
Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Antun Štivić, povjerenik Sindikata metalaca za Slavoniju i Baranju, upozorio je na “drastičan” pad prihoda Grupe Đuro Đaković.

 Antun Štivić, povjerenik Sindikata metalaca za Slavoniju i Baranju, danas je u Slavonskom Brodu upozorio na "drastičan" pad prihoda Grupe Đuro Đaković, koji će se, smatra, i dalje nastaviti ako se ne poveća zasad skroman izvoz te grupacije, a za što odgovornom smatra Upravu Đuro Đaković Holdinga.

"Posljedica nedovoljne uposlenosti kapaciteta ogleda se u drastičnom padu prihoda", izjavio je Štivić, osvrčući se na objavu poslovnih rezultata Grupe Đuro Đaković, te izjave Vladimira Kovačevića, predsjednika uprave o sklopljenim poslovima za iduću godinu.

Upozorio je kako ta grupacija bilježi pad prihoda od čak 51 posto, jer se od 805 milijuna kuna ukupnih prihoda koliko je ostvareno za devet mjeseci prošle godine došlo "na mizernih 397 milijuna kuna, što je katastrofalan pokazatelj".

"Zato ne čudi ogroman gubitak od 39 milijuna, a u prošloj godini bio je plus od 2,9 milijuna", rekao je Štivić.

Poražavajućim smatra i podatak o skromnom udjelu izvoza, svega 7,5 posto (29 milijuna kuna u prvih 9 mjeseci). "Ključna odgovornost za takve poražavajuće učinke poslovanja u prvih devet mjeseci snosi aktualna Uprava ĐĐ Holdinga, koja je od svih silnih velikih riječi i obećanja, putovanja po svijetu u potrazi za poslovima, ostvarila tek mrvice", naglasio je.

Od odgovornosti se, ustvrdio je, ne može izuzeti ni država kao najveći dioničar, koja je postavila ovu Upravu, ali i kao najznačajniji poslovni partner, posebno u proizvodnji vagona. "To govori o nebrizi Vlade za Đuro Đaković i općenito za domaću metalsku industriju, zbog nepokretanja investicija", kazao je Štivić.

Ipak, očekuje da će godišnji rezultati Holdinga biti nešto bolji, ali nedovoljno za pozitivno poslovanje, ali i iskazuje zabrinutost sindikata za poslovne rezultate u 2014. godini.

Vladimir Kovačević, predsjedik uprave ĐĐ Holdinga je pred vijećnicima Skupštine Brodsko-posavske županije početkom tjedna najavio kako za iduću godinu već ima ugovorene poslove u vrijednosti 400 milijuna kuna, a do kraja godine trebalo bi biti ugovoreno još 200 milijuna.

"To nije dovoljno, poslijednji objavljeni podaci govore da 400 milijuna kuna Đuri Đakoviću nije dovoljno da posluje bez gubitaka. Samo veliki izvozni poslovi i velike državne investicije mogu pomoći", poručio je Štivić.

Istaknuo je da sindikat pozdravlja to što je nova Uprava, koja je došla prije godinu i pol dana, dovela velik broj menadžera, "ali rezultat je da nisu donijeli novih poslova". "Vrijeme je da se preispita kvaliteta dovedenih kadrova, sumnjamo da tu ima i političkog zapošljavanja", rekao je.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kada je riječ o izvozu…

Djece su naše najveće bogatstvo.

I ove godine se očekuje njihov veliki izvoz u EU , Canadu…

važno je da je novi predsjednik uprave ekonomist, a ta diploma u sdp-hdz glupokraciji znači da je bogomdan za visoke funkcije iako ništa konkretno ne zna raditi.

ispijanje kava, brbljanje o strategiji, napumpavanje osobnih privilegija, što više putovanja po inozemstvu “zbog važnih strateških razloga” (da mi je vidjeti jedan jedini izvještaj s tih službenih putova), i to je to.

ne računajući drugu liniju “biznisa”, ako se otvori mogućnost pogodovanja frendovima na bilo kojoj vrsti nabave.

na kraju, kad se svi poslovni procesi sruše, stručni ljudi rastjeraju ili bace u očaj, ostaje samo dizanje kredita, hipoteke, rasprodaja nekretnina da bi se fotelja sačuvala još koji mjesec.

najveći problem naših “ekonomista” je što jedino što nauče na faksu jest kako fingirati posao i izbjegavati svake, pa i najmanje probleme. što se može očekivati od petogodišnjeg ljenčarenja i bubetanja za ispite kao u srednjovjekovnoj skolastici, pa njihov praktičan rad nije na razini osnovne škole. dovoljno je vidjeti onog grčića, dekana ekonomskog fakulteta, pa je sve jasno. čovjek sjedi u fotelji i čeka da se stvari same od sebe poprave.

zabraniti našim ekonomistima članstva u upravi trgovačkog društva u državnom i javnom vlasništvu bila bi prva mjera gospodarskog oporavaka.

Zasto ne pitaju Bakica njihovog dionicara i apologetu sto im je ciniti? Djuro Djakovic je zaspao 20godina u svakom smislu.

Normalno da su ministar Vrdoljak i njegova ekipa prodavači magle! Taj nema pojma o ničemu, osobito o ekonomiji i gospodarstvu!

Ali to je prosjek trenutne vlade, pa se ne treba previše čuditi!

Sramotno je da jedna država, ovakvu tehnološku tvrtku, osnovanu još davne 1921. godine, sa bezbroj referenci, ogromnom tradicijom, fantastičnim stručnim kadrovima,kvalitetnim proizvodima, imenom i renomeom, tako loše tretira!

New Report

Close