Agrokor izdaje 485 milijuna eura PIK obveznica, uvjet izdanja IPO do 2016.

Autor: Ana Blašković , 21. svibanj 2014. u 22:00
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Domaći miorovinski fondovi već ispituju mogu li zbog regulative ulagati u te rizičnije obveznice.

Nakon što je tek prije dva mjeseca podigao kredit od 600 milijuna eura kod ruskog Sberbanka, koncern Agrokor zaključuje novi aranžman. Riječ je o izdanju rijetkih obveznica vrijednom 485 milijuna eura koje bi trebale poslužiti za preuzimanje trgovačkog lanca Mercatora, pišu slovenske Finance.

Pedesetak ulagača

Pozivajući se na detalje ugovora, slovenski list navodi da je riječ o ‘payment-in-kind’, odnosno PIK obveznicama, hibridu između dužničkog i vlasničkog instrumenta za čiju je prodaju koncern zadužio Deutsche banku. Njemačka investicijska banka navodno je već pronašla pedesetak ulagača, od Kanade do Azije, od kojih su neki već vlasnici ranijih izdanja Agrokorovih obveznica. Agrokor je do zaključenja broja ostao nedostupan za komentar. Ranije posuđenih 150 milijuna eura Agrokor će vratiti ruskoj VTB banci.

Založen veći dio Agrokora

Prema pisanju Financi, garantirajući izdanje čelnik koncerna Ivica Todorić navodno je založio veći dio Agrokora, kao i predviđene dionice nove kompanije. Ne bude li mogao vraćati kredit, ulagači će mu uzeti više od polovice koncerna, a isto mu prijeti i ne izađe li na burzu do 2016.

Upravo je potencijalni IPO zaintrigirao domaće ulagače. Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić izjavila je da se nada da će prilikom IPO-a Agrokor u obzir uzeti i Zagrebačku burzu, barem kao alternativno tržište. Dodala je da bi tom koncernu vjerojatno bilo u interesu da i hrvatski institucionalni investitori uđu u njegovo vlasništvo.

Iz krugova mirovinskih fondova neslužbeno doznajemo da su krenuli proučavati PIK obveznice, odnosno dopušta li uopće domaća regulativa takva ulaganja. “Kao najveći nebankovni investitori načelno smo zainteresirani za ulaganje u najveću domaću kompaniju. No, prvo moramo razjasniti kategorizaciju obveznice; kako ju tretirati i koja vlasnička prava nosi”, rekao nam je sugovornik koji je želio ostati anoniman.

PIK obveznica tip je dužničkog instrumenta koji ulagačima do dospijeća ne isplaćuje kamatu u novcu. Najčešće se glavnica uvećava za kamatu, ali vlasnik obveznice može dobiti i dionice kompanije. Budući da ulagači do dospijeća u pravilu ne mogu računati na novčani tijek, PIK obveznice smatraju se rizičnijim instrumentom koji nosi više prinose.  

Komentari (6)
Pogledajte sve


Pa zar nije zadatak mirovinskih fondova ostvarivanje dugorocnog prinosa za buduce umirovljenike a ne selektivno pomaganje domacim prezaduzenim kompanijama?

Nije. Zadatak im je da podupru plasmane svojih matica banaka.

Hrvatska treba dozvoliti ljudima koji to zele da samostalno ulazu u svoje mirovinske accounte kao u US ili Canadi.

ode toda niz tobogan

todi ( čovjek koji je volio radnike? ) “nešto” love spremio pod “jastuk” a sada se sprema ( i trenira ) kako će izgovoriti rečenicu: kako došlo – tako ošlo!!![emo_smijesak]

A da otvori cvećaru u Srbiji?

New Report

Close