Adris ne želi komentirati špekulacije o eventualnoj prodaji TDR-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2014. u 11:39
Photo: Borna Filic/PIXSELL

“Činjenica je jedino to da, gledajući dugoročno, u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije, nismo u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost tom dijelu našeg posla”.

Iz Adris grupe nisu danas željeli komentirati medijske špekulacije o eventualnoj prodaji TDR-a, ali ističu da, gledajući dugoročno, nisu u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost duhanskom dijelu svog poslovanja.

"Činjenica je jedino to da, gledajući dugoročno, u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije, nismo u mogućnosti znatnije dodavati vrijednost tom dijelu našeg posla. Stoga držimo kako je razložno razmišljati i o mogućem partnerstvu. Cilj nam je, svakako, zadržati proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj", odgovorili su iz Adrisa na upit Zagrebačke burze, reagirajući na pisanje T-Portala.

T-Portal danas je objavio da je Ante Vlahović, čelnik Adris grupe, donio stratešku odluku o prodaji TDR-a, koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine.

Iako se tijekom ove godine šuškalo o intenzivnim pregovorima s Kinezima (China National Tobacco Corporation) pa čak i s kompanijom Korean Tobacco, posljednjih se tjedana u poslovnim krugovima može čuti da bi vrlo izgledan kandidat za preuzimanje jedine domaće duhanske kompanije mogao biti upravo JTI. U Adrisu nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati pregovore s JTI-jem.

T-Portal navodi i da bi cijena po kojoj Adrisovci mogu prodati TDR kreće između 2,8 i 3,8 milijardi kuna. Upućeni u duhanski biznis u regiji upozoravaju, međutim, da bi cijena mogla biti niža, jer TDR-ov EBITDA već godinama pada.

Novac koji 'sjedne' od prodaje TDR-a sigurno je namijenjen za ekspanziju u osiguravateljskom biznisu, navodi taj portal.

Zagrebačka burza dionice Adrisa stavila je zbog toga u segment promatranja.

Oko 11 sati povlaštenoj dionici Adrica cijena je bila u plusu 6,7 posto, na 372 kune, uz 1,5 milijuna kuna prometa. Redovnoj dionici Adrisa, pak, cijena je porasla 5,4 posto, na 390 kuna, uz 470.000 kuna prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close