Uhićenje Gotovine bez značajnijeg utjecaja

Autor: Mario Gatara , 09. prosinac 2005. u 06:00

Najveći utjecaj informacija je imala na rast cijena dionica Ericssona

Unatoč prijašnjim iskustvima i neizostavnim reakcijama investitora na promjene (bez obzira na predznak) vanjskopolitičkog položaja Lijepe naše, jučerašnji rast vrijednosti domaćih burzovnih indeksa paralelno s objavom vijesti o uhićenju generala Gotovine tek je puka koincidencija koja je, u najboljem slučaju, u slučaju pojedinih dionica, učvrstila pozicije optimista. Jer obujam trgovine tijekom jučerašnjeg dana uopće nije iskakao iz uobičajenih okvira, dok su pojedine (aktivnije) dionice ostale na negativnom teritoriju, ne uspijevajući kapitalizirati najnoviji razvoj događaja i iskoristiti širom otvorena vrata puta ka članstvu u Europskoj uniji. Ako je suditi na temelju kretanja GDR-a Plive u Londonu, inozemni investitori nisu bili nimalo impresionirani takvim raspletom, budući se cijena (u uvjetima nešto više razine likvidnosti) kretala ispod 12,5 dolara, vjerojatno pritisnuta i korekcijom dolara na deviznom tržištu.
Ništa više uspjeha nisu imali niti kupci u Zagrebu, očito još uvijek zazirući od ključne razine otpora na 400 kuna, budući je dnevni maksimum iznosio 398 kuna. Dionice (PLVA-R-A) su kraj trgovine dočekale na 396 kuna, što je bilo dovoljno tek za minus od 0,5 posto, unatoč sasvim solidnom interesu ulagača (4,4 milijuna kuna prometa), ograničenom čini se u rasponu od 390 do 400 kuna. Slabija izvedba Plive spriječila je pak značajniji rast CROBEX-a, koji je ostvario tek skromnih 0,2 posto rasta (i dalje ispod okruglih 2.000 bodova).
Istodobno, varaždinski je VIN skokom od 1,1 posto dosegnuo najvišu razinu u posljednjih šest tjedana (2.012 bodova), nošen ponajprije uzletom dionica Ericsson Nikole Tesle (ERNT-R-A), koje su od samog početka trgovine bilježile rast vrijednosti, dosegnuvši vrhunac na 1.939 kuna.

No usprkos tome, ali i činjenici da je najveća transakcija dana (vrijedna 353 tisuće kuna) obavljena po cijeni od 1.930 kuna, zaključna je (i prosječna) cijena bila puno niža (1.900 kuna), a time i rast u odnosu na dan ranije, koji je iznosio 1,7 posto. Promet od 1,7 milijuna kuna bio je dovoljan za status najlikvidnije dionice na Varaždinskoj burzi, gdje se u klub milijunaša (s 1,3 milijuna kuna prometa) ugurao još samo rapski Imperial (HIMR-R-A), doguravši do novog rekorda od 550 kuna.
Zaključna je cijena u ovom slučaju bila neznatno niža (549 kuna), a uz skok od 2,6 posto, cijena te dionice se u ovoj godini više nego udvostručila.
Među zanimljivijim izdanjima u Zagrebu svakako valja spomenuti povlaštene dionice Adris grupe (ADRS-P-A), kojima posljednjih dana nikako nisu išli na ruku mučni pregovori vezani uz otvaranje novog pogona u Kanfanaru, prijeteći novim troškovima (ionako skupe investicije). Međutim, inicijativa je tijekom jučerašnje trgovine bila u rukama optimista, što pokazuje i privremeni skok do 3.270 kuna (najviše u posljednjih desetak dana).
Blaga korekcija na kraju je spustila cijenu na sredinu fluktuacijskog raspona (3.170 – 3.270 kuna), čime je ostvaren rast od 1,3 posto (uz promet od 1,9 milijuna kuna), i nadoknađen najveći dio gubitaka u aktualnoj fazi konsolidacije, započetoj neuspješnim pokušajem probijanja granice od 3.300 kuna, koja se, eto, opet čini prilično blizu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sasvim si u pravu, ako i 10% zavreduje intervju. Probala sam i uz pomoc burze, kakve li tek oni salju.. Kasnije sam nazvala tamnosnjeg referenta i razgovarala poprilicno otvoreno. Moja prva molba je bila da mi ne salju ljude koji se uopce ne zele zaposliti. Druga je bila da mi salju pismene, bez obzira sto se radi o KV ili SSS radnicima, jer to posao zahtijeva. Kao i da sam relativno mala firma i ne mogu zbrinjavati invalide rada, ni intelektualno hendikepirane. Takoder sam zamolila da mi ne salju one koji nisu bas previse iskusni u svojoj struci nakon 20 ili 30 godina u velikoj tvrtci. Odustali smo od suradnje. Gospoda mi je rekla da ona takvih nema. Bilo je to pred 6 godina.
Odlucila sam se na internet, i usmenu predaju. Upalilo je. Suvisli i sposobni radnici su se nekako pojavili u mnostvu bas takvih mailova o kojima pises.
Za mlade ljude, bez iskustva posebna je prica. Jedan od najvecih “gafova” kod predaje zahtjeva (telefon je takoder bio naveden) za posao mi je kad mama nazove za sina od 19 do 25 godina. Cisto da provjeri i bude sigurna kako ce mu biti. Nije bio jedan takav poziv. Obicno sam pitala, gospodo, oprostite, koliko ste godina imali kad ste dobili sina? Ponekad su odgovori bili manje godina nego li je doticni “sin kandidat” imao. Ne razumijem kako takvi roditelji misle da ce im dijete uopce dobiti sansu nakon njihovog telefonskog poziva za posao.
A na intervju kakvih gluposti mozes cuti… prestrasno..

Moje je misljenje da je jednako tesko naci dobrog radnika, kao i dobrog poslodavca (ovo se ne odnosi na velike koncerne).
Sve to je posljedica krivih vrijednosnih kategorija koje prevladavaju u drustvu.

Poboljsanje se moze dogoditi jedino ako se sustav promijeni. Jedno od prvih i osnovnih stvari koje bi uvela kao obavezne, su izdavanje misljenja poslodavca uz prestanak radnog odnosa. Tada bi se poceo razvijati sustav koji bi cjenio dobrog poslodavca i dobrog radnika, te omogucio uvid u razloge prijasnjih zaposljavanja, kao i promjena radnog mjesta, odnosno nezaposlenosti.

da, vjerujem ti. Moje je iskustvo drugačije…budući da sam iz malog sela i nemam bogate rođake koji bi me gurali, sve sam morala sama, tako da su mi volontiranje, praksa i rad za minimalac donijeli bogat CV, a onda i priliku da pokažem znanje na bolje plaćenom mjestu. Danas radim za sebe. Tako da, nije sve u vezama i nije sve crno-bijelo.

Moj sin,zadnje 4 godine nezaposleni grafičar i dizajner, radio je i radi sve suprotnog od ovog napisanog. A to, što pišeš draga, to je čista nebuloza koja se dogadja rijetkim pojedincima.
Znaš li što je poanta ; unatoč tome, što po svemu odradjenom u njegovom ” radnom vijeku” ( list u kojem je radio je ugašen zauvijek) poslove u struci dobijaju drugi. Poslove izvan struke na koje se javlja redovito, dobijaju oni s jačim vezama………O testiranju ili razgovoru nema ni riječi, alooooooooooooooo!!!!!
Zato mi je ovaj tvoj prilog pomalo atak na sve ovo što znam iz vlastite obitelji.
Samo mi je žao, što ne poznam tebe……..

New Report

Close