Transadria stigla do novog rekorda

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2005. u 06:00

Iako su bile daleko najlikvidnije, dionice Adrisa zabilježile su pad od 1,05 posto

Cijena povlaštenih dionica Adris grupe (ADRS-P-A) posljednji se puta našla iznad razine od 3.300 kuna prije točno mjesec dana, tijekom intenzivne korekcije, a niz neuspješnih napada na spomenutu, očito vrlo čvrstu razinu otpora, doista djeluje vrlo frustrirajuće po ulagače. Ili barem jednoga od njih, koji se na tržištu pojavio s povećim nalogom za prodaju i svojevrsnim blitzkriegom apsorbirao postojeće naloge za kupnju, povećavši ukupan obujam trgovine za nekoliko milijuna kuna. Što predstavlja najmanje trećinu ukupnog jučerašnjeg prometa koji je premašio cifru od osam milijuna kuna (najviše u protekla dva mjeseca), priskrbivši rovinjskoj tvrtki status najlikvidnije dionice dana na domaćem tržištu kapitala. No munjevita egzekucija istaknutih naloga imala je i svoj downside. Riječ je, naravno, o klizanju cijene, koja se tržišnim automatizmom, u uvjetima dominacije pesimista, spustila sve do minimalnih 3.070 kuna, odnosno, tek nešto više u odnosu na brojku od 3.060 kuna (iz sredine studenoga), a to je pak najniža razina cijene od početka lipnja i završetka vrlo intenzivne, višemjesečne korekcije izazvane kombinacijom nepovoljnih vijesti i akumulacije profita. Inače, blagi je rast na samom kraju trgovine cijenu dionica dovukao do zaključnih 3.149 kuna, čime je znatno ublažen intenzitet pada, na konačnih 1,1 posto.A još početkom tjedna stvari su izgledale bitno drugačije, nakon što je snažan skok odvukao cijenu dionica do brojke s početka teksta, pogrijavajući nade u značajniji oporavak i izlazak iz konsolidacijske faze, te udaljavanje od opasnih 3.000 kuna. A upravo je ta okrugla brojka u najvećem dijelu prošle godine figurirala kao vrlo značajna psihološka razina čije je probijanje isprovociralo snažan uzlet (sve do rekordnih 5.500 kuna). Zbog svega toga vjerojatno i sam spomen brojke od 3.000 kuna izaziva nelagodu kod ulagača, premda i nešto bolji rezultat teško može biti utjeha optimistima, budući su dionice na najboljem putu da ovu godinu zaključe s negativnim skorom. Last-minute transakcije, ali za razliku od prethodnoga primjera, ovoga puta s negativnim predznakom, u istaknutog su gubitnika pretvorile i Plivu (PLVA-R-A), spuštajući joj cijenu sve do 394,1 kunu, premda najveći dio dana prodavatelji nisu djelovali odveć zainteresirano, održavajući dionice s onu stranu granice od 400 kuna.

O tome, uostalom, svjedoči i relativno skromnih 769 tisuća kuna prometa, što ipak ne može izbrisati činjenicu da je tijekom jučerašnje trgovine zabilježen dnevni pad od 1,5 posto. Inače, jučer je objavljena vijest odradila prvu isporuku azitromicina za američko tržište, što je vjerojatno bio bolan podsjetnik na nedavni gubitak rojaliteta na jedini blockbuster lidera domaće farmaceutske industrije. Pritom zasigurno ne treba podcijeniti ni negativan utjecaj zbivanja na deviznom tržištu, gdje se dolar našao u podređenom položaju, što bi također moglo otežati oporavak Plivinih dionica. Negativan je pomak zabilježio i varaždinski VIN, spustivši se ispod 2.000 bodova, a najlikvidnija dionica dana (nakon posljednje transakcije vrijedne 1,5 milijuna kuna), našla se među istaknutim – dobitnicima. U pitanju je riječka Transadria (TNSA-R-A), koja se jučer domogla još jednog u nizu all-time-high rezultata, dosegnuvši 2.200 kuna, što joj je donijelo skok prosječne cijene od čak 6,5 posto (na 2.154 kune), te dnevni rast od 2,1 posto, na zaključnih 2.140 kuna. Zanimljivo je da se cijena uopće nije spuštala na negativan teritorij, dosegnuvši dnevni minimum od 2.099 kuna, a već je i ta brojka bila dovoljna za novi rekord.

Pad Podravke spustio CROBEX

Uz deseterostruko manji promet, pad od 0,6 posto, na 313,5 kuna, zabilježila je i koprivnička Podravka (PODR-R-A), što je pak bilo sasvim dovoljno da se indeks Zagrebačke burze CROBEX ponovo spusti do najniže razine u posljednja tri mjeseca (1.975 bodova).

Komentirajte prvi

New Report

Close