Siemens kupuje britanski Electrium

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2005. u 02:00

Industrijska skupina Siemens kupit će britanski Electrium kako bi pojačala svoju poziciju na tržištu sustava električnih instalacija, priopćila je jučer ta njemačka kompanija, ne navevši cijenu transakcije. Akviziciju, koju je proveo Siemensovo odjel Automation and Drives (A&D), odobrila su tijela za zaštitu tržišne utakmice.
Electrium, sa sjedištem u Cannocku, zapošljava 700 radnika u četiri tvornice, a prihodi od prodaje dosegnuli su mu oko 109 milijuna eura u fiskalnoj godini do kraja ožujka. Prodavatelji su bili menadžment Electriuma i Lloyds TSB Development Capital.
Tržište sustava električnih instalacija vrijedno je u Velikoj Britaniji oko 960 milijuna eura, priopćio je Siemens. Electrium je među vodećim isporučiteljima električne opreme, strujnih zaštitnih sustava, te prekidača i utikača.
Siemensov A&D odjel zapošljava 60.800 djelatnika, a ostvario je prodaju od 9,84 milijardi eura u fiskalnoj godini do kraja rujna. Njemački inženjerski div nače nedavno je izvijestio da mu je neto dobit u zadnjem tromjesečju njegove fiskalne godine dramatično smanjena, te je daleko ispod očekivanja analitičara.
Ta najveća europska elektronička i elektroinženjerska kompanija ostvarila je tromjesečnu zaradu od 77 milijuna eura. Usporedbe radi, godinu ranije imala je zaradu od 654 milijuna eura. Analitičari su očekivali da će Siemensova dobit dosegnuti 425 milijuna eura. Ostvarena zarada najniža je u zadnje tri godine njegova poslovanja, a posljedica je gubitaka u dijelu poslovanja s računalima.
Istodobno, prihodi kompanije porasli su s lanjskih 19,6 na 22,1 milijardu eura.
(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close