Prodano 1,3 posto dionica Podravke

Autor: Mario Gatara , 06. prosinac 2005. u 02:00

Najveći pritisak na CROBEX proizašao je iz klizanja dionica Plive

Još krajem prošloga tjedna na Zagrebačkoj je burzi oglašena ponuda za prodaju poveće količine dionica Podravke (PODR-R-A) koja u startu nije isprovocirala nikakav interes kupaca, ponajprije zbog pripadajuće cijene, koja je tada iznosila 335 kuna.
Što i ne čudi previše, budući je riječ o cijeni koja je bila aktualna tek početkom veljače, tijekom snažnog (i nadasve kratkotrajnog) skoka, dok je najveći doseg listopadske euforije (i početne točke aktualne konsolidacije) bila brojka od 324 kuna. Međutim, nudeći oko sedamdesetak tisuća dionica, što predstavlja oko 1,3 posto vlasničkog udjela, prodavatelj (a navodno je riječ o jednom institucionalnom investitoru koji u posljednjem kvartalnom izvješću nije bio među prvih deset dioničara) je sustavno rušio cijenu, strpljivo iščekujući pojavu potencijalnih kupaca. A to se jučer, uz prosječnu cijenu od gotovo 315 kuna, konačno i dogodilo, a sudeći prema strukturi i timingu izvršenih transakcija, čini se kako je riječ o jednom kupcu koji je tim stekao strateški paket i visoki plasman u vlasničkoj strukturi, a time i znatno bolje pozicije uoči raspleta privatizacijske sage.

I upravo u tom kontekstu treba promatrati jučerašnju trgovinu, jer nekakav quick-fix, koji bi u relativno kratkom roku značajno poboljšao indikatore profitabilnosti, očito ne postoji, što zapravo nije nikakva zapreka u razmatranju Podravke kao moguće mete za preuzimanje, vjerojatno od strane nekog inozemnog rivala. U svakom slučaju, koprivnička se tvrtka jučer našla usamljena na vrhu ljestvice najlikvidnijih dionica, s prometom od čak 24,8 milijuna kuna, pri čemu je ostvaren rast cijene od 2,1 posto, na 317,5 kuna, što je pak poprilično daleko od donje granice fluktuacijskog raspona (311 – 317,5 kuna).
I na kraju je bilo dovoljno za minoran rast vrijednosti i održavanje CROBEX indeksa iznad granice od 2.000 bodova (usprkos kratkotrajnom padu ispod spomenute razine). S druge pak strane, najveći pritisak na indeks proizašao je iz klizanja dionica Plive (PLVA-R-A), koje su se ponovo suočile s ključnom psihološkom razinom od 400 kuna, potaknute padom cijene GDR-a u Londonu (na 12,6 dolara), čemu je u manjoj mjeri pridonio i blagi oporavak eura na deviznom tržištu.
Prema mišljenju dijela analitičara, riječ je o brojci koju brojni kupci doživljavaju kao atraktivan entry-point, no jučerašnjih 1,3 milijuna kuna prometa ipak ne odaje takav dojam.
Pa ipak, u Erste banci su fiksirali ciljanu razinu od 15,25 dolara (za GDR) u idućih 12 mjeseci, gradeći svoj case na nešto boljim rezultatima (od očekivanih) u prvih devet mjeseci ove godine, očekujući istodobno pozitivno intonirani news-flow u tom razdoblju. Izraženo u konkretnim brojkama, autori analiza prepolovili su prognoze u kategoriji očekivanog gubitka za 2005. godinu (na 51 milijun dolara), što će možda doprinijeti svojevrsnom buđenju kupaca, čija potpora nije izostala niti krajem listopada. Cijena dionica jučer je zabilježila pad od 2,4 posto, na 400,2 kune, uz napomenu kako je prosječna cijena ipak bila nešto viša (406 kuna). Za najvećih 6,67 posto, na 639,99 kuna, jučer je porasla cijena dionica Končar D&ST. Istovremeno, za najvećih 8,70 posto jučer je pala cijena dionica Brodomerkur i to na 1.050 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Konačno da netko ima kvalitetne online analize na domaćim burzama, a ne da samo prepisuje koja dionica je ostvarila najveći promet, koja je najviše porasla, koja je pala i to je to… čestitam![smiley11]

New Report

Close