NYSE preuzima Archipelago

Autor: Josip Jagić , 07. prosinac 2005. u 01:00

Članovi njujorške burze jučer su dvotrećinskom većinom odlučili kako će NYSE preuzeti Archipelago Holdings Inc., čija je glavna djelatnost elektroničko trgovanje vrijednosnicama. Ovakvim potezom će NYSE nakon 213 godina izaći na tržište vrijednosnica, ali i dobiti toliko potreban zamah za utrku sa svojim elektroničkim rivalima.
Osim ulaska na elektronsko tržište, pogodba koju je vodio izvršni direktor John Thain trebala bi NYSE dati i snagu potrebnu da zadrži vodeću poziciju na globalnom tržištu vrijednosnih papira, poziciju koju već duže vremena potkopava njihov najveći konkurent Nasdaq. Archipelago će NYSE donijeti novu tehnologiju i širi asortiman usluga, ali i okončati status njujorške burze kao privatnog partnerstva te je i samu izvesti na tržište dionica. Odlluku o preuzimanju podržava najveći dio partnera, pa tako jedan od njih James Ginsburg kaže: “NYSE treba profit i mora prigrliti elektroničko trgovanje kako bi bila u mogućnosti natjecati se. Bilo je više načina kako da se to ostvari, a ovaj se pokazao najsmislenijim.”
Iako izglasana većinski, ovakva odluka imala je i svoje protivnike među partnerima NYSE, koji se kritizirali činjenicu kako je Goldman Sachs savjetovao obje strane u pogodbi. Nakon što je zatraženo i dobiveno neovisno mišljenje, njihovi glasovi su utišali.
Prema mišljenju burzovnih analitičara, spajanje dvaju ovako važnih aktera daje im novu snagu, ali budućnost burzovnog trgovanja na licu mjesta postaje neizvjesna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

…avaj ovo prvi put čujem…u svojoj suštini kredit i pozajmica je jedno te isto…i uvijek postoji kamata,jedino kad ti mama i tata pozajme,onda te ne traže kamatu,a možda ni glavnicu…

…važno je znati,da se pozajmljuje novac,a posuđuju stvari…

…istina postoji i situacija kad pozajmljuješ svojoj firmi ili nekoj drugoj pa od ove godine ne moraš obračunavat kamatu…

…ako ti znaš neku banku koja pozajmljuje bez kamate odmah javi… [smiley]

Pozajmice nemaju kamate, već eventualno imaju samo naknadu pri podizanju. Prilično jasno zašto nisu zainteresirani za promjenive kamatne stope, procjenju kreditne sposobnosti i brojne bankarske naknade (za prijevremeno vraćanje isl.)
Nadam se da je pomoglo.

New Report

Close