Dolar uspio malo uzvratiti jenu

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2005. u 06:00

Nakon snažnih prošlotjednih gubitaka prema jenu, tečaj dolara jučer se na svjetskim deviznim tržištima uspio donekle stabilizirati prema euru, ali je uspio nadoknaditi dio znatnih gubitaka zabilježenih prošli tjedan prema japanskoj valuti.
Dolarom se tako jučer do podneva trgovalo po tečaju od 1,201 dolara za euro. U odnosu na jen, američka je valuta uspjela nadoknaditi dio golemih prošlotjednih gubitaka, dosegnuvši 116,38 jena za dolar.
Trgovci su kazali da će se aktivnosti trgovanja dionicama na burzama vjerojatno prilično brzo smanjiti obzirom na predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.
“Tržište deviza se čini smirenijim nakon turbulencija posljednjih tjedana”, kazao je ekonomist Commerzbanke Gavin Friend.
Na njegove ocjene nadovezao se i ekonomist banke Tokyo-Mitsubishi, Derek Halpenny koji je kazao da je dolar uspio nadoknaditi dio gubitaka zabilježenih prema jenu prošli tjedan, budući su se kupci dolara vratili na tržišta nakon što se tečaj dolara održao iznad ključnih 115 jena za dolar.
Nadalje, valutni strateg u francuskom BNP-u Ian Stannard ustvrdio je da je oporavak dolara vjerojatan obzirom na snažne gubitke u prošlome tjednu prema ostalim značajnim svjetskim valutama, ponajprije prema japanskom jenu.
Dolar se jučer uspio dijelom oporaviti i prema švicarskom franku i britanskoj funti.
Za dolar sada treba izdvojiti 1,2911 franaka, a tečaj britanske funte iznosi 1,7673 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close