Povodom 70. rođendana, ulaz na Plitvička jezera znatno je jeftiniji, a imaju i novu pogodnost

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2019. u 15:00
Ljepote slapova i jezera lani je razgledalo više od 1,7 milijuna ljudi iz cijelog svijeta

Nacionalni park Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, koji je lani razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta, u petak slavi 70. obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom.

Iznimnom prirodnom ljepotom Plitvička jezera su oduvijek privlačila zaljubljenike u prirodu, a 8. travnja 1949. proglašena su prvim NP-om u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i jezera, jedinstvena je univerzalna vrijednost zbog koje su Plitvička jezera  26. listopada 1979. upisana i na Unescovu Listu svjetske baštine pa će se ove godine proslaviti i 40. obljetnicu tog upisa.

Park je između planinskog lanca Male Kapele i Plješevice, administrativno na području Ličko-senjske (90,7 posto) i Karlovačke županije (9,3 posto). Godine 1997. prošireno je područje parka i otad zauzima površinu nešto manju od 300 četvornih kilometara. Park je najviše prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio su jezera koja zauzimaju tek nešto manje od jedan posto površine. Sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera.

Sustav je podijeljen na Gornja i Donja jezera. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane. Nacionalni park posjetiteljima nudi osam programa obilaska jezera i četiri planinarske staze, a otvoren je tijekom cijele godine. U prigodi 70. rođendana organizirane su i mnoge aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje – četiri tematska tjedna (geologije i šuma, kulturne baštine i povijesti, flore i faune te vode i sedre) i serija od 70 priča o vrijednostima i zanimljivostima parka koje će se objavljivati tijekom cijele godine.

Od 22. do 28. travnja je i promotivni tjedan pa će ulaznica za odrasle stajati 50 kuna, za studente 30 kuna, a za djecu u dobi od sedam do 18 godina 20 kuna. U ovoj rođendanskoj godini pokrenuli su i online prodaju ulaznica. U povodu 70. rođendana Nacionalnog parka Plitvičkih jezera u petak će se u Kongresnoj dvorani hotela Jezero održati panel-rasprava o zaštiti voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close