Branje grojzdja u Pregradi

Autor: Objava za medije , 23. rujan 2014. u 13:55

Ovog vikenda se u gradu Pregradi održava „Branje grojzdja Pregrada“, lokalno-tradicijska manifestacija s dugom poviješću koja je kao manifestacija izrasla iz jednog sezonskog posla – trganja ili branja grojzdja.

Ovog vikenda se u gradu Pregradi  održava „Branje grojzdja Pregrada“, lokalno-tradicijska manifestacija s dugom poviješću koja je kao manifestacija izrasla iz jednog sezonskog posla – trganja ili branja grojzdja, koje je uzdignuto na razinu svečanosti koja obilježava proslavu ubiranja plodova cjelogodišnjeg rada vinogradara pregradskog kraja. Manifestacija, koja svake godine privuče oko 15000 posjetitelja, tradicionalno se održava zadnji vikend mjeseca rujna, a osnovna joj je namjera njegovati tradicionalne  običaje Hrv. Zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa, te prikazati tradicijsku kulturu zapadnog dijela zagorskog kraja. Svaku godinu manifestacija je popraćena bogatim gospodarskim, zabavnim i sportskim sadržajem i iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost. Vodeći se novim vizualnim identitetom grada Pregrade i „Branje grojzdja“ je dobilo svoj novi vizualni identitet, koji je u tradiciju staru 44. godine unio dašak modernosti i potrebno osvježenje. Sa ovim izmjenama organizacija „Branja grojzdja“ nastavlja sa svim onim što se pokazalo kao dobro i svake godine obogaćuje ponudu s novim sadržajima. Ove, 44 godine održavanja, manifestacija je doživjela još jednu svojevrsnu preobrazbu te je produžena na 10 dana, a uz tradicionalnu kulturno-zabavnu komponentu, ove godine manifestacija je obogaćena i sa dva iznimno posjećena poslovno-edukativna događanja: Poslovnim uzletom te Sajmom vinogradarstva i vinarstva.

Tjedan koji prethodi posljednjem vikendu mjeseca rujna i središnjem dijelu manifestacije tradicionalno je ispunjen raznim sportskim nadmetanjima, glazbenim nastupima, izvedbama različitih zabavljača, izložbama i filmskim projekcijama. Tako će se u srijedu u galeriji muzeja grada Pregrade održati promocija prigodnog izdanja časopisa Pregrada info i izložba starih fotografija Branja Grojzdja, a posjetitelji željni filmskih sadržaja uživati će u pobjedničkim filmovima Tabor Film Festivala 2014., koji sa svojim programom prvi put gostuje u Pregradi. Na središnjem trgu svoj program započinju i pregradski vinari, koji će otvoriti svoju vinarsku kleticu, pod nazivom svoje udruge, Dobra kaplica.

Četvrtak je sportski dan manifestacije, a uz limače i tradicionalnu utakmicu reprezentacija, ove godine organizirani su i Ratovi ulica u kojima će snage u raznim disciplinama odmjeriti ulične ekipe, uz bogati zabavni program iz brojnih šatora i gradskih kafića. Za one željne kulturnih sadržaja, muzej grada Pregrade će održati promociju novog kataloga stalnog postava vrijedne Thierryeve ljekarničke zbirke, čija je tvornica bila prva kemijsko-farmaceutska tvrtka u jugoistočnoj Europi, a osnovana je 1892. godine upravo u Pregradi.

U petak program počinje dječjom biciklijadom i Pregradskim dječjim berbarijama, igrama za djecu osmišljenim na temu težačkih radova, koje su ove godine dobile i svoju veću verziju za uzraste viših razreda osnovne škole a nastavlja se šahovsko – nogometnim popodnevom. Večer je rezervirana za službeno otvorenje, sa neizostavnom himnom manifestacije, skladbom Stara klet, i tradicionalnom emisijom Radio Kaja Domače popevke i tanci  sa Oberkrainer Polka Mädels, gostima iz Slovenije. Nakon gostiju iz Slovenije proslava se nastavlja dugo u noć uz tamburaške sastave Kumovi i Kao nekad.

Subota započinje u laganom tonu, pa posjetitelji mogu tokom dana razgledati izložbu malih životinja, gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah, juriti na biciklu, gađati alku iz automobila na popularnoj Moto-alki ili pogledati show Laboratorija zabave. Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze zaljubljenici u rock glazbu,  za koje ove godine nastupa Opća opasnost.

U nedjelju se ranoranioci mogu pridružiti ribičima na jezeru Gorica ili se zaputiti u planinarski pohod na Kunagoru. Ipak, kruna manifestacije je tradicionalna nedjeljna povorka beračica i berača na konjskim zapregama koje prolaze pregradskim ulicama te slave ubiranje plodova mukotrpnog rada tijekom cijele godine. Ove godine na povorci će sudjelovati i gosti KUD-a „Zvonko Ban“ iz Jarmine te etno udruga „Zipka“ iz Kumrovca, koji će svojim sudjelovanjem pripomoći u prikazu starih običaja građanima i posjetiteljima. Naravno, događaj je nezamisliv bez domaćih tamburaša, folkloraša, zbora, limene glazbe, harmonikaša Glazbene škole, klape Kmeti i Krune Jazbeca.

Organizatori manifestacije, Grad Pregrada i Turistička zajednica grada Pregrade, ističu kako je program manifestacije i ove godine obogaćen ponudom proizvoda karakterističnim za pregradski kraj, od tradicijske baštine, zagorskih vina, kolača, meda i rakije do suvenira te kreativnog stvaralaštva, te ovom prilikom pozivaju sve građane, posjetitelje, turiste i prijatelje Grada Pregrade da i ove godine dođu i uživaju u raznovrsnim događanjima i uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“. Detaljan program, fotografije prošlih i ovogodišnje manifestacije mogu se pogledati i na internetskim stranicama manifestacije www.branjegrojzdja.pregrada.hr .

Komentirajte prvi

New Report

Close