“Zviždačica” iz Slavonskog broda upozorila na kršenje zakona i korupciju

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2009. u 18:50

Na novinskoj konferenciji Udruge Zviždač u Slavonskome Brodu poduprta je nova “zviždačica” Brođanka Tatjana Jakšić. Ona tvrdi da je degradirana u bivšoj tvrtki Intereuropi pošto je upozorila na kršenje zakona i korupciju.

Bivša voditeljica referade uvoz-izvoz Intereuropine podružnice u Brodu Tatjana Jakšić tvrdi “kako su u pojedinim tvrtkama utvrđena kršenja carinskih propisa i međunarodnih ugovora. Na taj je način oštećena hrvatska država i EU jer nisu naplaćeni carina i PDV”. Po njenim riječima “Carinarnica u Brodu ne poštuje propisanu proceduru provjere EUR1 na temelju koje se za proizvode plaća manja carina ili se uopće ne plaća. Zemlje uvoznice takvih proizvoda, ako posumnjaju u točnost unesenih podataka, mogu tražiti njihovu provjeru te će zbog uskih pojedinačnih interesa trpjeti čitavo hrvatsko gospodarstvo”.

Pošto je na propuste upozorila nadređene, kaže Jakšić, degradirana je i ponuđen joj je drugi ugovor o radu na koji nije pristala pa je već godinu dana bez posla. “Zbog tajnosti podataka mogu samo reći da se pojedinci koriste carinskim postupcima za svoje interese, a otkrivanje odgovornih je u nadležnosti Carinske uprave i USKOK-a”, rekla je Jakšić, dodavši da je dokumentaciju već predala USKOK-u.

Predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović pozvala je sva mjerodavna tijela da žurno obave svoj dio posla. “Navode Tatjane Jakšić lako je potvrditi jer je roba ostavila brojne tragove u poslovnoj dokumentaciji inodobavljača, naručitelja, otpremnika, carine, prijevoznika i konačnih kupaca robe”, ističe Balenović i poziva da se Jakšić vrati na staro radno mjesto.

Direktor osječke podružnice Intereurope Ante Knežević u telefonskom je razgovoru rekao kako će se tvrtka službeno očitovati o tome slučaju za nekoliko dana. Dodaje kako je teško komentirati općenite optužbe, ali kako nema ništa protiv da cijeli slučaj ispita USKOK i da onaj tko je osramotio tvrtku odgovara, ma tako to bio. Očitovanje Carinarnice unatoč nastojanjima nije danas dobiveno.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close