ZSE: Reagiraju li doista ulagači na svaku pozitivnu vijest?

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2012. u 11:10

U nedostatku novih poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi danas je moguć nastavak stagnacije Crobexa, vjerojatno s pozitivnim predznakom uslijed ponovno ojačalog apetita za rizikom investitora na svjetskim tržištima.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast. Crobex indeks prekinuo je jučer 4-dnevni negativni niz, ojačavši blagih 0,07 posto, na 1.806 bodova. Crobex10 međutim, nastavio je kliziti naniže peti dan zaredom, oslabivši jučer 0,48 posto, na 983 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 14,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego prethodnoga trgovinskog dana.

U najvećem fokusu investitora jučer je bila dionica Luke Rijeka, a ujedno je bila i najveća dobitnica. Cijena joj je skočila 18,3 posto, na 155,98 kuna, uz promet od 3,9 milijuna kuna. Rezultat je to vijesti da je kineska tvrtka COSCO zainteresirana za ulaganje u nizinsku prugu Rijeka – Botovo te u Luku Rijeka.

Nešto više trgovalo se i dionicom HT-a. Uz promet od 2,5 milijuna kuna, cijena joj je ojačala 0,98 posto, na 206 kuna, nakon što je u protekla četiri trgovinska dana pala 7,2 posto. „Izuzmemo li dionicu HT-a, koja je zbog nastupa ex-dividend daya bilježila oštriji cjenovni pad prethodnih dana, već neko vrijeme na domaćem tržištu situacija je više-manje nepromijenjena. Bilježimo stagnaciju Crobexa, a tako mislim da će biti i danas“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke. Kako dodaje, interes investitora je prisutan te oni reagiraju na svaku pozitivnu vijest iz poslovnog sektora, što se vidi posljednja dva trgovinska dana na dionici Luke Rijeka.

Od poslovnih događaja, HT će danas održati glavnu skupštinu dioničara na kojoj će se odlučivati o upotrebi dobiti koju je ta kompanija ostvarila u prošloj godini te o izboru članova Nadzornog odbora. Za isplatu dividende za 2011. dioničarima HT-a predviđen je gotovo cjelokupni iznos lanjske neto dobiti, odnosno 1,8 milijardi kuna ili 22,14 kuna po dionici, dok bi se manji dio neto dobiti, ili iznos od 283 tisuće kuna rasporedio u zadržanu dobit. Pritom je polovina dividende ili 11,07 kuna po dionici već isplaćena dioničarima 27. veljače na ime predujma dividende, a druga polovina bit će isplaćena 21. svibnja.

Sa svjetskih burzi, pak, stižu pozitivni signali. Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 13.001 bod, a S&P 500 indeks 0,37 posto, na 1.371 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,30 posto, na 2.961 bod. I na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su porasle.

„Nakon nekoliko dana korekcije naniže, inozemne burze su u oporavku. Međutim, istodobno nam pristižu i nešto lošiji makroekonomski pokazatelji i dobri poslovni rezultati većine kompanija, a u srazu tih dviju struja vijesti, još ne možemo sa sigurnošću govoriti o kraju ove korekcije pozitivnog trenda na svjetskim tržištima“, zaključuje Vorkapić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close