ZSE: Drugi dan trgovanja Ine, najaktivniji investicijski fondovi

U rutinskom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi, uz nizak promet i blagi rast Crobexa, u najvećem su fokusu investitora dionice Adrisa i Ine.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,34 posto, na 1.746 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 978 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 5,5 milijuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba. „Tržište je danas u pozitivnoj stagnaciji. Trgovanje se odvija rutinski, a najaktivniji su investicijski fondovi“, ističe Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos. Kako dodaje, očekivalo se da će ponovna uspostava trgovanja dionicom Ine rezultirati snažnijom aktivnosti investitora barem na toj dionici, ako već ne na cijelom tržištu, no nažalost, do toga nije došlo.

Do sada je protrgovano sa svega 370 dionica Ine, kojima je ostvareno 1,43 milijun kuna prometa. Cijena joj trenutno iznosi 3.875 kuna, što je pad za nešto više od 5 posto u odnosu na jučer. Tijekom jutra kretala se u rasponu od 3.820 do 3.900 kuna. Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 1,57 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 0,11 posto, na 215 kuna.

U nešto većem fokusu investitora još je i dionica Končar Elektroindustrije, kojom je ostvareno 750.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 530 kuna. Istodobno, na europskim burzama cijene dionica uglavnom su u porastu. Pozitivan poticaj tržištu dao je Ifo indeks poslovne optimističnosti u Njemačkoj za prosinac, koji je dosegnuo 107,2 boda, premašivši tako procjene ekonomista, koje su se kretale oko 106 bodova. Frankfurtski DAX trenutno je na dobitku oko 1 posto, kao i pariški CAC, dok je londonski Ftse indeks u blagom minusu, za 0,06 posto.

(Hina / pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve