Znate li koliko je prihod slovenskog kućanstva veći od hrvatskog?

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2012. u 11:50

Za 2011. godinu prosječni mjesečni prihod kućanstva u Hrvatskoj je iznosio 890 eura, a u Sloveniji 1.500 eura, pokazuje istraživanje GfK provedeno u veljači.

Dok su slovenska kućanstva u prosjeku imala osnovne mjesečne troškove na razini od 1.260 eura u Hrvatskoj su prosječni mjesečni troškovi procijenjeni na oko 1.188 eura. Dakle, svako slovensko kućanstvo moglo je prosječno mjesečno štedjeti oko 240 eura a svakom hrvatskom je kućanstvu nedostajalo je gotovo 300 eura da bi pokrio nužne troškove života.

Nadalje, dok četvrtina kućanstava u Sloveniji ima problema s pokrivanjem nužnih troškova života u Hrvatskoj je slika obrnuta – samo četvrtina kućanstava ima prihode koji pokrivaju ili su veći od potrebnih.

U Hrvatskoj manji broj kućanstava izdvaja manje iznose za odjeću i obuću, medicinske usluge, kulturu te rekreaciju i zabavu, trajna dobra, pokazuje među ostalim istraživanje. S druge strane, mobiteli su nam vrlo važni a i na duhan i cigarete troši više kućanstava. Najveća je razlika kod mjesečne štednje jer u Sloveniji gotovo 60 posto kućanstava ipak nešto štedi, a u Hrvatskoj je takvih samo jedna petina i u dosta manjem iznosu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close