Zloguki prorok odgodio smak svijeta, donacije zadržao

Autor: Ozren Podnar, VLM , 25. svibanj 2011. u 11:25

Apokalipsa je još jednom iznevjerila očekivanja, izazvavši duboko razočaranje među sljedbenicima zlogukih proroka. Nakon brojnih neuspješnih pokušaja, kraj svijeta imao se dogoditi 21. svibnja 2011., ali je iz još nerazjašnjenih tehničkih razloga odgodio nastup za prikladniji trenutak – 21. listopada. Međutim, ako ostavimo ruganje postrani, oko dramatičnih događaja vrti se velik novac.

No, nismo dugo čekali na novu, prilagođenu prognozu, a priopćio nam ju je isti budalaš koji je prouzročio paniku uoči prošle subote. Američki propovjednik Harold Camping (89), samozvani autentični tumač Biblije, sada kaže da će globalna kataklizma uslijediti 21. listopada ove godine. Camping je poručio da se u subotu dogodio “nevidljivi, duhovni sudnji dan”, a da se za onaj pravi moramo strpjeti pet mjeseci. Tko će to dočekati?

U međuvremenu, naivci koje je prorok nagovorio na donacije da bi njegova radijska postaja Family Radio proteklih mjeseci mogla trubiti o smaku svijeta neće dobiti povrat novca, jer “stvar još nije gotova”, pojasnio je. Tako im i treba, kad su povjerovali u njegovo proročanstvo da će planet zadesiti serija katastrofalnih potresa, a da će ono kao jedini istinski vjernici biti spašeni tako što će biti usisani u nebo. Očekujući divan događaj, mnogi su od njih prestali plaćati račune ili uzimati lijekove, usmjerivši sve napore u širenje sretne vijesti među sugrađanima. Campingu ovo nije prvi kiks, jer je i za 1994. najavio kataklizmu, koja je kao za peh odustala.

Proroci apokalipse često zarađuju velik novac obmanjujući narod, bilo od dobrovoljnih priloga sljedbenika, bilo od nakladnika koji te ludorije otisnu i plasiraju prostodušnoj javnosti.

Neki proroci apokalipse zaogrnuti su plaštom znanosti. Primjerice informatičke. Ed Yourdon bio je jedan od “genija” koji je u godinama uoči 2000. najavljivao da će civilizacija propasti zbog masovne rasprostranjenosti računalnih sustava pisanih starim kompjuterskim jezikom, koji tobože ne mogu očitavati datume nakon 1999. Yourdon, jedan od tvoraca mita o “bugu 2000. godine”, predviđao je da će se u trenu fatalne datumske promjene srušiti svi zastarjeli sustavi te da će prestati funkcionirati prijevoz, telefonija, internet, bankarski sustav, zdravstvo, vojska, vodovod i sve drugo što pokreću računala.

Da bi izbjegli navodnu katastrofu i povratak u Srednji vijek, kompanije su pod dojmom takvih predviđanja potrošile milijarde dolara mijenjajući računalne aplikacije s novima, iako bi i stare bile normalno radile. Ogroman izdatak uzrokovao je višegodišnji pad u potrošnji na informatiku, što je pospješilo slom nabujale internetske industrije.

Nešto je suvisliji bivši američki dopredsjednik i nesuđeni predsjednik Al Gore, koji je za 21. stoljeće prorekao globalnu katastrofu zbog zatopljenja uzrokovanog industrijom. Njegov je film “Nezgodna istina” utržio 49 milijuna dolara, a knjige i predavanja dodatne milijune. Niz je klimatologa potvrdio da su Goreove poruke utemeljene u znanosti, ali se mnogi nisu složili s njegovim apokaliptičnim tonom.

Vjerojatno je podlaca koji najavljuju globalnu kataklizmu bilo na tisuće, no nisu svi imali sreću da dopru do medija i prošire glas većem broju ljudi. Podsjetimo se nekolicine onih koji su iznoseći budalaštine stekli svjetsku slavu u zadnjih tisuću godina. Papa Inocent III je 1204. predosjetio da će se nešto krupno dogoditi 1284.: smak svijeta! Do te je godine došao tako što je godini osnutka islamske vjere 622. dodao “vražji broj” 666. Da bi osigurao ispunjenje svog proročanstva, pokrenuo je četvrti križarski rat, u kojemu su križari poklali tisuće braće kršćana prilikom pljačke Konstantinopolja.

Astrolog Johannes Stoeffler je temeljem astroloških proračuna procijenio da će se 1524. godine dogoditi opći potop. Toliko je bio uvjerljiv u širenju panike da je 20.000 građana Londona napustilo grad u potrazi za uzvisinama. U međuvremenu su lukavi lopovi iskoristili gužvu i opljačkali mnoge napuštene kuće. Osnivač crkve Jehovinih svjedoka Charles Russell zakazao je smak svijeta za 1874. Kad mu je smak otkazao poslušnost, Russell se snašao tako da ga prebacio na 1881. i tako redom. Tradicija lažnih predviđanja nastavila se i nakon njegove smrti pa Jehovini svjedoci i dalje poručuju da je kraj svijeta blizu.

Sumanuti Jim Jones bio je isprva fanatični komunist, no kad su američke vlasti zaoštrile teror nad domaćim komunistima, prebacio se na religiju i osnovao kult Narodni hram. Tisuće su obmanutih ljudi pristupile kultu, u kojemu ih je ludi vođa zlostavljao i izrabljivao, držeći ih praktično u zatočeništvu. Objavio je smak svijeta od nuklearnog rata 1967., ali su ga američki i ruski lideri iznevjerili. Kad je 1978. kongresna istraga došla nadomak raskrinkavanja Jonesovog kršenja ljudskih prava u Narodnom hramu, ovaj je uvjerio 909 svojih sljedbenika u Jonestownu, u Gvajani, da će sada sigurno nastupiti apokalipsa. Pa ih je što nagovorio, što natjerao da popiju cijankalij i ubiju se, dok je sam skončao upucavši se u glavu.

Kraj svijeta – pomična svetkovina

Datume apokalipse pomicao je prema potrebi i Sun Myung Moon, koji je prvi smak prorekao za 1967., a zadnji za 2000. Nužnost kraja svijeta obrazložio je gotovo znanstvenom preciznošću, temeljenoj na pretpostavci da je Zemlja stvorena prije – šest tisućljeća: “Prije
6000 godina, čovječanstvo je izgubilo roditelje i postalo siročad. To označuje kraj starog i početak novog svijeta.” Samoproglašeni Isusov potomak Marshall Applewithe napredno je tehnološki razradio viziju kataklizme 1997. Vođa skupine Nebeska vrata, čiji su si članovi navodno rezali spolovila, obznanio je da će Zemlja biti “reciklirana” (čitaj: razorena) u vrijeme kad komet Hale-Bopp bude najsjajniji, a da će njegove sljedbenike spasiti svemirski brod, koji će ih povesti na sigurno. Da bi mogli otputovati u svemir, morali su se lišiti fizičkih tijela pa se njih 39 potrovalo smjesom jakih sedativa i alkohola!

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zar nije bio smak svijeta u ožujku 2009???????????????

Ameri.. [lol]

šta će nama smak svijeta kada mi već imamo kosorku i čobankovića…

New Report

Close