Životno osiguranje uvjet za stambeni kredit, ali prije toga morate se testirati na sidu

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2012. u 12:00

Životno osiguranje je uvjet koji pojedine srpske banke traže za odobravanje stambenih kredita. Ono za dužnika predstvalja velik dodatni trošak, a neki osiguravatelji traže i testiranje na sidu, piše srpski B92.




Taj trošak može iznositi 10, 20 ili 30 eura mjesečno ukoliko se kredit otplaćuje duže od 10 godina. Spomenuta polica osiguranja jedina je garancija da obitelj dužnika neće morati vraćati dug, u slučaju da dužnik umre prije nego što otplati kredit. Točna cijena životnog osiguranja ovisi o faktorima kao što su visina kredita i rok otplate, starost i spol dužnika te njegovo zdravstveno stanje.

Cijena police, za osiguranika starog 40 godina, ženskog spola, koji se zadužuje 41.250 eura na 24 godine, kreće se od 12,5 eura pa do 20 eura mjesečno, tokom cijelog perioda otplate. Kod nekih osiguravateljskih kuća cijena police može rasti u određenom periodu, istražio je B92.

Za ugovaranje životnog osiguranja obvezni su liječnički pregledi, točnije sistematski pregledi te detaljna krvna slika i pregledi određenih specijalista, što dužniku stvara dodatni trošak. Pojedini osiguravatelji zahtjevaju i testiranje na sidu: “Ako osiguranik odbije test na sidu, ne smije umrijeti od side ili posljedica HIV virusa u prvih sedam godina otplate kredita, jer osiguravajuća kuća u tom slučaju neće platiti banci preostali dug.“ Drugo osiguravajuće društvo, pak, zahtijeva test na sidu, ali samo za iznose kredita više od 70.000 eura. Za jeftinije kredite ih ne zanima je li osiguranik HIV pozitivan.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close