‘Zbog povećanog poreza novine bi preuzeli stranci te uveli svoju politiku’

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2012. u 08:40

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u ponedjeljak da je protiv povećanja sadašnje stope PDV-a na tiskane medije jer bi to ugrozilo slobodu izražavanja i ljudska prava, ali promijenilo i kvalitetu demokracije u Sloveniji.

Neslužbene informacije koje vlada nije zanijekala da će stopu PDV-a sa sadašnjih 8,5 posto podići na 20 posto već su izazvale prosvjede slovenskog društva novinara i udruge izdavača. Novinari i izdavači su ocijenili da bi ih takav potez poslovno mogao teško pogoditi, u situaciji u kojoj naklade novina i njihovi prihodi od oglašavanja godinama padaju zbog okretanja čitatelja i izdavača digitalnim sadržajima, internetu i televiziji.

“Sloboda izražavanja danas je tijesno povezana s medijskom raznolikošću, a ona bi povećanjem poreza za tiskane medije bila ugrožena, a posljedično bi došlo do štete na polju slobode izražavanja i ljudskih prava”, ocijenio je Tuerk u ponedjeljak u izjavi za javnost, dodajući kako se nada da se vlada na taj korak ipak neće odlučiti.

Namjere vlade komentirao je u ponedjeljak u Ljubljani i Tuerkov protukandidat na skorašnjim predsjedničkim izborima Borut Pahor, bivši premijer. Pahor je rekao da s jedne strane razumije nastojanja vlade da u krizi poveća proračunske prihode, ali da bi za slovenske novinske izdavače takav potez mogao biti poguban, pa ga ne može podržati.

“Naš nacionalni interes ne može biti da uništimo slovenske novine kojima bi se zbog povećanog poreza moglo dogoditi da ih preuzmu stranci i uvedu stranu uređivačku politiku”, rekao je Pahor u ponedjeljak za Slovensku televiziju. Svi vodeći slovenski dnevnici ovih su dana izašli s uredničkim komentarima u kojima osuđuju namjeru vlade da poveća PDV za tiskane medije.

Slovensko novinarsko društvo pozvalo je vladu da umjesto da uvede PDV na tisak od 20 posto koji bi bio najveći među svim državama EU-a razmisli o njegovu potpunom ukidanju ili sniženju na minimalnu stopu, kako je to nedavno napravila francuska vlada jer bi to novinskim izdavačima pomoglo da izbjegnu propast, odnosno stalno padanje naklada i oglasnih prihoda zadnjih godina.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close