Zbog pada potražnje Opel smanjuje broj radnih sati

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2012. u 17:30

Njemački proizvođač automobila Opel, posrnuli ogranak američkog diva General Motorsa, u četvrtak je objavio da će smanjiti broj radnih sati u dvije ključne tvornice zbog pada potražnje na europskom tržištu.

“U dogovoru s radničkim vijećem i sindikatom metalaca IG Metall, Adam Opel će od rujna smanjiti broj radnih sati u tvornicama u Ruesselsheimu i Kaiserslauternu. Dogovoreno je da će od rujna do kraja godine broj radnih dana biti smanjen za 20”, navodi kompanija u priopćenju. “Europsko automobilsko tržište bilježi dramatičan pad”, objašnjavaju u Opelu.

“Slabija iskorištenost kapaciteta više se ne može nadoknaditi mjerama kao što je fleksibilno radno vrijeme”, rekao je šef kadrovske službe Holger Kimmes. “Rješenje za premošćivanje slabosti na tržištu jest manji broj radnih sati”, dodao je. Predsjednik radničkog vijeća Wolfgang Schaefer-Klug rekao je da bi se time “sačuvala radna mjesta” i “ublažile financijske nevolje za zaposlenike” zahvaćene novom mjerom. Kraće radno vrijeme bit će uvedeno i u pogonima i u upravi. Opelov glavni pogon u Ruesselsheimu zapošljava 13.800 radnika, 3.500 u proizvodnji, 3.300 u upravi i 7.000 u projektnim uredima.

Pogon u Kaiserslauternu zapošljava 2.500 radnika. “Broj radnih sati bit će smanjen za oko polovicu zaposlenika”, priopćeno je iz Opela.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close