Zbog mogućeg pranja novca banke prijavile 274 sumnjive transakcije

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2012. u 11:45

Ured za sprečavanje pranja novca tijekom prošle godine obradio je 342 predmeta sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizima, piše Novi list.

Nakon analitičke obrade sumnjivih transakcija u 121 slučaju (117 sa sumnjom u pranje novca, četiri sa sumnjom u financiranje terorizma) Ured je ocijenio da postoji određena sumnja na pranje novca ili financiranje terorizma te o tim slučajevima izvijestio nadležna državna tijela „u cilju utvrđivanja nezakonitog karaktera sredstava“. To znači da su se u provjeru tih transakcija uključili policija, poreznici, USKOK, Državno odvjetništvo, financijski inspektori, odnosno SOA-e ili neke strane obavještajne jedinice s ciljem nadzora i kaznenog progona u cilju utvrđivanja „nezakonitog karaktera sredstava analiziranih u sumnjivim transakcijama“.

Prema godišnjem izvještaju o radu Ureda za sprečavanje pranja novca, lani je ukupna vrijednost sumnjivih transakcija, čije je obavljanje privremeno odgođeno dok se ne istraže, iznosila više od 8,14 milijuna kuna. U razdoblju od 2004. do 2010. godine, pak, privremeno su zaustavljene transakcije ukupne vrijednosti 53,2 milijuna kuna. Te transakcije zakonski mogu biti zaustavljene na najduže 72 sata dok se ne provede istraga, piše list. Najčešći indikator sumnjivih transakcija je veći priljev novca na račun koji se odmah prenosi na više različitih računa ili podiže u gotovini. Lani su zabilježena 54 takva slučaja.

Financijske i kreditne insitucije imaju zakonsku obavezu Ured izvjestiti o sumnjivim poslovanjima. Tako su banke lani upozorile na 274 slučaja mogućeg pranja novca, a u pet slučajeva su posumnjale na financiranje terorizma.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close