Zbog EU nema više jaffa keksa, no u Sisak bi mogao stići – eurokrem

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2012. u 12:05

Tvrtka Swisslion u vlasništvu srbijanskog biznismena Rodoljuba Draškovića, brata političara Vuka Draškovića, prekinula je proizvodnju jaffa keksa u Sisku. Strojeve ovih dana sele u Trebinje. Uprava koncerna donijela je ovakvu odluku zbog nadolazećeg pomicanja granica carinske zone Europske unije i promjene uvjeta prema članicama CEFTA-e.

“Uvođenjem Schengena jaffa keksi bi poskupjeli, što bi umanjilo njihovu konkurentnost na za nas najznačajnijem tržištu BiH”, kaže direktor tvornice Igor Lovreković.

Kao dio istoimenog multinacionalnog koncerna s oko 10.000 radnika i 42 proizvoda, u sisačku Južno-industrijsku zonu smjestili su se još 2008. godine i zaposlili 25 osoba. Ipak, planiraju se vratiti krajem ove godine do kada će sanirati objekt iz 80-ih godina te postaviti opremu za novi proizvodni program. Najizglednije je da će u Sisku nastajati – eurokrem. Također, u središtu grada dobit namjeravaju ostvariti i otvorenjem slatkog centra s vlastitim proizvodima.

“Postoji nekoliko mogućnosti jer se još uvijek ispituje tržište, no po svemu sudeći to će biti eurokrem kao naš najjači proizvod. Proizvodnja bi se u Hrvatskoj povećala i plasirala na otvoreno tržište prema europskim zemljama. Osim toga, tu bi se preselili i čipsevi ili flipsevi te žitarice kao zdrava hrana”, dodaje Lovreković ističući kako nije upitan nastavak proizvodnje.

Mogao bi u buduće uključiti i veći broj zaposlenih nego sada, pri čemu bi oni dosadašnji bili ponovno primljeni na rad. Za sada, radno mjesto izgubilo je 16 radnika s ugovorima na određeno vrijeme, dok će devetero zaposlenih na neodređeno tijekom ljeta sudjelovati na adaptaciji tvornice te koristiti slobodne dane i godišnje odmore. No, da im poteškoće u poslovanju nije uzrokovala samo državna i međunarodna politika nego i ona lokalna, potvrđuje i mjesečna obustava plina za proizvodnju tijekom svibnja koju je uzrokovao odlazak CMC-a iz Željezare. Još je tada uprava počela razmišljati o nužnosti promjena proizvodnje i njezinu preseljenju iz Siska.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close