Zavirite u najljepše aerodromske čekaonice diljem svijeta

Autor: Ozren Podnar i Ana Marija Pšeničnik , 24. rujan 2012. u 13:50

Najljepše aerodromske čekaonice diljem svijeta uvelike nalikuju na apartmane hotela A-kategorije. Kakav raskoš pružaju one najluksuznije, istražili su Ozren Podnar i Ana Marija Pšeničnik




Što bi dao iranski izbjeglica Mehran Karimi Naseri da je umjesto u redovnoj čekaonici terminala 1 pariške zračne luke Charles de Gaulle mogao stanovati u luksuznoj čekaonici za putnike prve i poslovne klase! Taj je nesretni čovjek zbog bizarne pravne zavrzlame bio prisiljen u čekaonici provesti gotovo osamnaest godina, između kolovoza 1988. i srpnja 2006. godine. Njegova je agonija počela kad je iz Pariza sletio u London, ali nije imao dokumente koji su mu bili ukradeni. Stoga su ga Britanci vratili u Pariz gdje su ga Francuzi isprva uhitili, ali su ga pustili utvrdivši da je legalno ušao u zračnu luku. Budući da nije prekršio francuske zakone, nisu ga mogli izbaciti s aerodroma, a kako nije imao ničije državljanstvo, nisu ga imali ni kamo otpremiti. Tek je 2006. napustio Charles de Gaulle kad je zbog bolesti prebačen u bolnicu, a odande u jedno pariško prihvatilište gdje navodno i danas prebiva. Njegova je životna drama nadahnula Stevena Spielberga za stvaranje filma “Terminal” iz 2004., u kojemu je ulogu “zatočenika aerodroma” tumačio Tom Hanks.

Luksuz za odabrane putnike

Kad se zateknu na zračnoj luci Charles de Gaulle, za razliku od Nasera, Hanks i njegova partnerica iz filma Catherine Zeta Jones zacijelo se opuštaju na udobnijem mjestu – u luksuznoj čekaonici Air France L’Espace Premiere, koja se nalazi na terminalu 2E. Ova je čekaonica rezervirana za putnike prve klase, koji se nakon dolaska na aerodrom upućuju u privatno, posebno odijeljeno područje za “check-in”. Zatim se sele u ovaj salon, u kojemu su svi dekori savršeno usklađeni s onima u kabini prve klase zrakoplova. To je vidljivo po plišanom crvenom tepihu, golemim kožnatim naslonjačima i drugome. Brojne pogodnosti ove čekaonice uključuju radni prostor s besplatnim pristupom internetu, prostor za opuštanje na zavaljenim ležaljkama, tuširanje, masiranje u salonu za masažu, bogata jela, vina i pjenušce. Na odlasku zastupnik aviokompanije ispraća putnike prema određenom izlazu iz zgrade, a potom ih privatna Mercedesova limuzina odvozi prema njihovu zrakoplovu. Uz pomoć Priority Passa (www.prioritypass.com), kompanije koja svojim članovima omogućuje pristup elitnim dijelovima zračnih luka, odabrali smo još pet najudobnijih čekaonica s raznih krajeva svijeta. U tim luksuzno opremljenim prostorijama ugodno ćete provesti vrijeme dok presjedate iz zrakoplova ili samo čekate svoj let. A možda će vam se toliko svidjeti udobnost i raskoš “loungea” da ćete na aerodrom stići nekoliko sati prije nego što je potrebno, samo da biste se čim duže ljuljuškali u luksuzu. Ili ćete poželjeti odgoditi let, u čemu će vam pomoći dežurni službenik, koji računa upravo na takvu vašu odluku. Naime, prvorazredne čekaonice uvelike nalikuju na apartmane hotela A-kategorije.

1. Basel-Mulhouse-Freiburg (Francuska)

Čekaonica zračne luke EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg imenovana je najboljom za 2012. u anketi provedenoj među 40.000 članova Priority Passa. Spomenuta čekaonica uvjerljivo je osvojila titulu najboljeg prostora unutar jedne zračne luke i pritom potukla šesto suparnica diljem svijeta. Ovo je tek drugi put u sedam godina da titulu osvaja čekaonica izvan američkoga kontinenta. Prošle je godine najboljim proglašen Finnair Lounge na drugom terminalu zračne luke u Helsinkiju. Naziv zračne luke u kojoj se nalazi ovogodišnja pobjednica među čekaonicama sadrži imena triju gradova koje opslužuje. Zračna je luka smještena u Francuskoj, ali je u imenu prvo naveden grad švicarski Basel, jer je od nje udaljen najmanje, samo šest kilometara. Francuski Mulhouse je 22 km sjeverozapadno, a njemački Freiburg 70 km sjeverno od aerodroma. Ne čudi da je upravo ovaj kompleks prostorija proglašen najboljim. Francuska čekaonica zaslužuje takvo priznanje već samim pogledom na golemu, divljenja vrijednu staklenu kupolu koja svjetlošću obasipa više od dvije stotine sjedećih mjesta i prostranu ugostiteljsku zonu. Ova aerodromska čekaonica omogućuje vam informiranje i radne aktivnosti u uslužnom poslovnom centru. Nakon napornih putovanja na raspolaganju su vam tuševi, širok izbor hrane i pića. Prema mišljenju brojnih putnika, a i kritičara CNN-a, ovo mjesto nudi izvanredan doživljaj, koji izdvaja navedeni salon od ostalih svjetskih aerodromskih čekaonica.




2. Heathrow Airport (London – UK)

Čekaonica British Airways Concorde u Londonu nalazi se na petom terminalu zračne luke Heathrow. Otvorena u ožujku 2008., ova čekaonica za putnike prve klase uključuje restoran s intimnim odjeljcima koji poslužuje hranu čitav dan, i bar, omeđen staklenom stijenom od poda do stropa. Iz bara se pruža pogled na zračnu luku tako da bi se, kao što s humorom primjećuje kritičar portala www.departures.com, uživatelji ove povlastice mogli naslađivati nad manje sretnim suputnicima. Unaprijed se mogu rezervirati tri privatne sobe s kupaonicama u odvojenom objektu s pogledom na bazen, a širok raspon usluga ljekovitih kupki putnicima je dostupan u susjednom Elemis travel spa. Osoblje recepcije prijemnog odjela ovoga prostranog salona rezervirat će vam kazališne ulaznice, pozvati taksi ili promijeniti zrakoplovnu rezervaciju u slučaju da želite malo duže ostati.




3. Frankfurtska zračna luka (Njemačka)

Čekaonica Lufthansa First-Class u Frankfurtu nalazi se pokraj prvoga terminala frankfurtske zračne luke. Čekaonica zauzima samostojeći objekt, odvojen od strke ostatka zračne luke i prostire se na više od 3500 četvornih metara. Ova oaza mira nudi poseban luksuzni prostor za pušenje, bar koji poslužuje osamdeset vrsta viskija, posebne staklom omeđene odjeljke za radne aktivnosti, prostor za odmaranje s kožnatim sofama, budilice, ormare i zrcala te kupaonice s masažnim tuševima. Ugostiteljski prostor s prostranim namještajem, kao što su veliki stolovi za dvije osobe i kožnatim naslonjačima, poslužuje osvježavajuće napitke i hranu od pola šest ujutro do pola dvanaest navečer koje dostavlja hvaljena bečka ugostiteljska tvrtka DO & Co. Putnike prema zrakoplovima odvoze vozači u Mercedesovim ili Porscheovim limuzinama.




4. John F. Kennedy (New York – SAD)

American Airlines Flagship čekaonica u New Yorku nalazi se na osmom terminalu, unutar čekaonice Concourse B Admirals Club međunarodne zračne luke John F. Kennedy. Na površini većoj od 2000 četvornih metara u ovoj čekaonici je, među ostalim sadržajima, smješten poslovni centar i internetski kafić. Posebna usluga omogućuje putnicima učitavanje, slanje i primanje informatičkih dokumenata na bilo kojoj lokaciji preko elektroničke pošte ili web-stranica. Osim mogućnosti korištenja tuševa, konzumiranja svakovrsnih jela te široke ponude vina i ostalih alkoholnih pića salon je opremljen i vrhunskim, najmodernijim TV ekranima s bogatim izborom televizijskih programa. Pristup čekaonici dostupan je putnicima prve klase na međunarodnim ili transkontinentalnim letovima.




5. Zračna luka u Dohi (Katar)

Čekaonica Qatar Airways Premium Terminal u Dohi nalazi se pokraj glavne zgrade za odlaske međunarodne zračne luke. Ovaj 90 milijuna dolara vrijedan privatni terminal, koji se prostire na više od 10.000 četvornih metara, pruža non-stop usluge katarskim putnicima prve i poslovne klase. Moguće je razgledavati i kupovati u prostranim “duty-free” prodavaonicama, obaviti manikuru ili otići na tretman lica pomoću proizvoda kozmetičke tvrtke Elemis, igrati Sony PlayStation ili druge videoigre, raditi u poslovnom centru koji nudi i tajničke usluge ili se jednostavno prepustiti užicima bifea, opskrbljenog specijalitetima arapske i međunarodne kuhinje.

Ovaj tekst preuzet je iz priloga Poslovni Exclusive, koji donosi priče o uspješnim biznismenima, novim trendovima, luksuznim brendovima…

Komentari (1)
Pogledajte sve

A ZAGREB????

New Report

Close