Zašto domaći eksperti misle da vijest iz Fitcha i nije neki spektakl

Autor: Tomislav Hrastovčak, Branka Suvajac , 05. rujan 2012. u 15:05

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings danas je revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na ‘BBB-’ i u domaćoj valuti na ‘BBB’.

Neki su hrvatski mediji ovu vijest već protumačili kao senzacionalnu, a evo što za Poslovni.hr o tome kažu domaći analitičari.

>>> Vjerovali ili ne, Fitch nam je povisio prognozu rejtinga

“Po meni možemo reći da je ovo važna ocjena, jer nakon dugo vremena čujemo neku dobru vijest, pogotovo ako znamo kakvo je stanje u međunarodnom okruženju. Neke zemlje u našem okruženju su naime zabilježile pad rejtinga. Treba se radovati s oprezom jer jasno je navedeno da postoje rizici u ispunjenju postavljnejiuh ciljeva što se tiče rashodovne strane proračuna.

Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke

“Naravno, to je prije svega dobra vijest, jer je mogla biti i gora. Treba napomenuti da je naš kreditni rejting još uvijek ispod razine grčkog, ili ispod razine slovenskog – koji je pao za dvije stepenice. Dakle, mi još uvijek imamo zadnji rejting prije ‘smeća’. Ne moramo od ovoga raditi spektakularnu vijest, no to je svakako bio cilj ove vlasti i ona ga je realizirala. To je jedan od rijetkih ciljeva koje je realizirala. Agencija Fitch ovime je Vladi zapravo dala predah, jer je ocjena te agencije koliko sam shvatio bazirana prije svega na fiskalnoj stabilnosti. Odlučnost Vlade da osigura uredno funkcioniranje države je prije svega odlučilo o rejtingu. No, primjedba je da nije moguće dugoročno zadržavanje ove ocjene ako ne dođe do ozbiljnih promjena. Time je Vlada dobila predah da konačno pokrene gospodarstvo. ”

Vladimir Ferdelji, ekonomski analitičar

“Smatram da baš i nema previše elemenata za povišenje rejtinga. Od područja koja Fitch ocjenuje, ono što je pozitivno kod Hrvatske je neka politička stabilnost. Od financijskog područja, to je odlučnost vlade da smanji deficit. Ono što je također pozitivno je da država može otplaćivati svoje obveze u dogledno razdoblje. Također, javni dug je manji od prosjeka Europe i devizne rezerve su relativno visoke. To su elementi koju osiguravaju isti rejting. Ne vidim razloga za smanjivanje niti povećanje rejtinga.”

Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar

“Mislim da je to dobra vijest jer će pozitivno utjecati na cijenu zaduživanja. Ona je posljedica prije svega respektiranja napora koje Hrvatska čini u stabilizaciji proračuna, koja inače kod nas izaziva burne reakcije, kako pozitivne tako negativne. Također, u obzir treba uzeti i opće raspoloženje da se pokušavaju naći faktori budućeg razvoja.”

Ivo Družić, Ekonomski fakultet u Zagrebu

Komentari (4)
Pogledajte sve

Plači voljena zemljo

Dakle ovakva demonstracija neznanja na ovim prostorima nije davno viđena. Po tko zna koji put se potvrdilo da u ovoj zemlji ne postoji FAKTOR STRUČNOG KREDIBILITETA. Posljedica je da onda naši ljudi pričaju najviše o onome što najslabije pozaju i o čemu najmanje znaju.

Prvo, prevoditi "junk" kao "smeće" je nakaradno pogrešno. Junk obveznice doduše jesu visokorizične ali imaju itekako važnu ulogu.

Treće, sve kreditne agencije javno objavljuju kako određuju kreditni rejting. To je opsežna i teška materija ali nije nesavladiva. Treba doduše imati malo sposobnosti i puno predznanja.

Očito je da nitko od navedene gospode nije vidio original tog Fitchovog dokumenta (a vjerojatno također nikada u život nije u rukama držao niti jedan "originalni" dkument S&P-a; Moody’s-a ili Fitch-a). Ti materijali doduše jesu rezervirani samo za pretplatnike, ali je do ponečega moguće doći i "zaobilano".

Ferdelji: “Treba napomenuti da je naš kreditni rejting još uvijek ispod razine grčkog…”

A naš BBB a njihov CCC. Bravo.

Bože me sačuvaj ovih analitičara… pomalo i onih koji im daju medijski prostor…

kakva je ovo smijurija
pa to su vam sv domaći izdajnici da je rejting pao kako bi svi u glas likovali kako su oni upozoravali

jadovani sram vas bilo

New Report

Close