Zastava postaje dio Fiat grupe

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2009. u 19:20

Predstavnici srbijanske Vlade i talijanskog Fiata potpisali su danas aneks ugovoru o zajedničkom ulaganju temeljem kojega će kragujevačka Zastava postati dio Fiat grupe.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je nakon potpisivanja ugovora izjavio da će danas dati nalog za prijenos imovine Zastave u zajedničku tvrtku Fiat automobili Srbija. U idućih šest dana, do 29. prosinca trebao bi biti završen prijenos imovine i uplaćen dio osnivačkog uloga Fiata u iznosu od oko 100 milijuna eura, kaže Dinkić.

Kao jednu od novina potpisanog aneksa ističe predviđenu proizvodnju dva potpuno nova modela automobila koji će biti namijenjeni izvozu na europsko i američko tržište. Ugovoreni kapacitet proizvodnje je 200 tisuća automobila godišnje od čega se očekuje oko 2 milijarde eura izvoza, ističe Dinkić.

Predstavnici talijanskog Fiata najavili su kako će polovica osnivačkog kapitala u iznosu od 200 milijuna eura biti uplaćena do kraja godine, a preostalih 100 milijuna tijekom 2010. godine.

Prema ugovoru o zajedničkom ulaganju, potpisanom 29. rujna 2008. godine, Fiat kao osnivački kapital u tvrtku Fiat automobili Srbije treba uplatiti 200 milijuna eura u novcu, a Srbija 50 milijuna eura u novcu i 50 milijuna eura u imovini. Rok za uplatu Fiatu bio je do kraja ožujka 2009., ali je odgođen zbog svjetske ekonomske krize.

Prema ugovoru potpisanom krajem rujna 2008. godine, talijanska kompanija u zajedničkoj će tvrtki imati 67 posto vlasništva, Vlada Srbije 33 posto, a investicija Fiata u Zastavu procjenjuje se na oko 700 milijuna eura.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close