Zalihe pale 5 posto na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2012. u 10:55

Zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u prosincu prošle godine su u odnosu na studeni porasle za 1,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2010. godine, manje za 5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju prosinca lani u usporedbi sa zalihama na kraju studenog u rudarstvu i vađenju manje su za 3,9 posto, dok su u prerađivačkoj industriji veće za 2,1 posto. Na godišnjoj razini, prema prosincu 2010. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju veće su za 2,5 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 4,7 posto. U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 77,6 posto, te u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 61 posto.

Pad zaliha zabilježen je i u najvažnijoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda, za 13,2 posto. Pad je zabilježen i u proizvodnji pića, za 22,3 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 13 posto, itd. Najveći rast zaliha zabilježen je kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 186,7 posto, te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 53,9 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close