Zahuktava se borba za Japan Airlines

Autor: Marko Mršić , 18. rujan 2009. u 11:00

Američki avioprijevoznik American Airlines će se udružiti s rivalima British Airwaysom i Qantas Airwaysom s ciljem sklapanja partnerstva s posrnulim Japan Airlinesom (JAL) koje će uključivati i kupnju udjela u japanskoj kompaniji.

Kako su za Reuters izjavila dva izvora upoznata sa situacijom, navedene aviokompanije odlučne su ojačati veze s JAL-om jer je interes za ulaganje u tu tvrtku iskazala i Delta Air Lines. Kako je Delta članica udruženja SkyTeam kojem pripada i Air France-KLM, a American Airlines, British Airways, Qantas i JAL pripadaju savezu Oneworld, postoji mogućnost da japanski avioprijevoznik postane član konkurentskog tabora. To nikako nije u interesu članica Oneworlda jer bi mogle izgubiti pristup atraktivnim rutama u Aziji.

Analitičari smatraju da Japan Airlines, koji se suočava s velikim gubicima, ne može donijeti krivu odluku, jer bez obzira čiju će ponudu prihvatiti za njega je najvažnije da osigura svježi kapital. Grupacija predvođena American Airlinesom tijekom ovog je tjedna održala razgovore s čelnicima JAL-a te ih je pokušala uvjeriti da bi napuštanje Oneworlda za njih značilo veliki gubitak zbog već integriranih računalnih sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close