Zabranit će se lobiranje vlastima i bivšim dužnosnicima?

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2012. u 13:30

Ministarstvo pravosuđa priprema zakon o lobiranju, tako da će od iduće godine u Hrvatskoj postojati pravila po kojima se netko može baviti lobiranjem, piše Večernji list.

Da bi se uopće moglo zarađivati na tome što će se političare nagovarati da promijene propise, pravila, procedure, odrede financijske pogodnosti, korigiraju politiku ili učine štogod drugo, morat će se ispuniti određeni uvjeti. Osnovno je da će se morati znati tko se sve bavi lobiranjem, potom za koga se lobira, s kojim državnim tijelima i s kojim osobama su lobisti kontaktirali i kada, te koji je bio cilj lobiranja. Lobirat će moći samo oni koji su u registru, a nositelji vlasti moraju paziti da im ne odaju informacije nedostupne javnosti, poput javne nabave, piše list.

Moguće je da će Ministarstvo pravosuđa predložiti da se propiše i tko ne može biti lobist. Lobiranje bi se zabranilo političarima na vlasti i pravosudnim dužnosnicima, državnim službenicima, drugim predstavnicima državnih tijela i lokalne vlasti. Bavljenje lobiranjem moglo bi se zabraniti i bivšim dužnosnicima, i to u roku od 1 do 5 godina od odlaska s dužnosti.

Cijeli tekst pročitajte ovdje

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close