Zaboravite Linića, ovo se zove nabijanje na stup srama

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2012. u 11:30

Carinska i porezna uprava Velike Britanije (HM Revenue and Customs) na internetu je po prvi put objavila galeriju fotografija 20 najtraženijih utajivača poreza. Ovo je samo jedan u nizu napora britanskih vlasti da stanu na kraj neplatišama poreza.

Objavivši fotografije HMRC je zamolio britansku javnost za pomoć u pronalasku traženih. Britanski mediji osobe na popisu nimalo ne štede, nazivajući ih ‘prevarantima’ i ‘kriminalcima’. Dvadeset je neplatiša identificirano te se smatra da svi do jednoga žive izvan granica države koju su navodno prevarili. Britanske vlasti nadaju se da će građani imati nekakve informacije o osobama s popisa. “Kriminalci (ovih dvadeset čije su fotografije objavljene, op.a.) su kolektivno dosad porezne obveznike koštali 765 milijuna funti, a postoji bojazan da bi ti troškovi mogli narasti i na 10 milijardi funti”, javlja britanski tisak. Fotografije, na kojima se nalazi i jedna žena, objavljene su na HMRC-ovom flickr kanalu. Među osobama čije su fotografije objavljene nalaze se i oni koji su optuženi u odsustvu za kaznena djela poput prevare, pranja novca i krijumčarenja.

Iako se HMRC i ranije javnošću koristio kao tehnikom prikupljanja podataka o neplatišama poreza, ovo je prvi put da je javno objavio fotografije čitavom svijetu na uvid.

Ministar za fiskalne prihode i poreze u ministarstvu financija Velike Britanije David Gauke komentirao je kako je vlada “u potpunosti predana” doskočiti problemu porezne evazije te da će HMRC učiniti sve što je u njegovoj moći da taj problem riješi te da će biti neumoljiv u gonjenju neplatiša.

Objava fotografija poreznih neplatiša posljednji je u nizu pokušaja HMRC-a da poveća porezne prihode nakon što je vlada uložila 900 milijuna funti u nastojanju da poveća prihode do sedam milijardi funti svake godine.



Foto: HMRC

Žrtvuju zaposlenike

Ne bi li sebe zaštitile od progona jer su tisućama Amerikanaca pomagale utajiti porez, švicarske banke američkim vlastima dat će imena tisuća svojih zaposlenika, prenosi Bloomberg tvrdnje njihovih odvjetnika. Najmanje pet banaka dalo je prijepise elektroničke pošte i telefonskih razgovora najmanje 10.000 zaposlenika američkom Ministarstvu pravosuđa, procjena je Douglasa Hornunga, ženevskog odvjetnika koji zastupa 40 trenutnih i bivših zaposlenika švicarske podružnice HSBC-a, Credit Suissea i Juliusa Baera. “Banke onemogućuju svojim zaposlenicima da pokušaju dogovoriti nagodbu s američkim pravosuđem. Takva povreda privatnosti je bez presedana u bankovnoj industriji Švicarske”, smatra Hornung. Nakon što je Ministarstvo pravosuđa u veljači optužilo Wegelin&Co. specijaliziranu za privatno bankarstvo da je navodno pomagalo klijentima sakriti novac od američkih poreznika, ostale švicarske banke žele brzo zaključenje slučaja u kojem će platiti kazne do kraja godine. Prozvane banke pravdaju se da za dostavu podataka imaju dozvolu švicarskih vlasti te da “većina zaposlenika nema razloga za bojazan”. (ab)

Komentirajte prvi

New Report

Close