Za rekordera s 50 punomoći – prijave

Autor: Jadranka Dozan , 18. rujan 2007. u 19:15

Poduzetni zagrebački kupac nakanio je po povlaštenim uvjetima kupiti dionica T-HT-a u vrijednosti 1,9 mil. kuna

Čini se da Hanfino upozorenje da će se u javnoj ponudi dionica T-HT-a preispitivati svi oni s više od pet punomoći nisu svi shvatili ozbiljno. Ante Samodol, predsjednik Hanfe, potvrdio je da se u Zagrebu jedan vrijedni kupac već na startu na jednom od upisnih mjesta pojavio sa čak 50 punomoći! Drugim riječima, nakanio je po povlaštenim uvjetima kupiti dionice u vrijednosti čak 1,9 milijuna kuna. Trud prikupljanja punomoći, međutim, neće mu se isplatiti jer je Hanfa već pokrenula nadzor i, kako kaže Samodol, spriječit će vlasnički prijenos te podnijeti odgovarajuće zakonske korake, uključujući i (vjerojatnu) kaznenu prijavu te prijavu Uredu za sprječavanje pranja novca. Spomenuti primjer je ipak iznimka, jer prvoga dana bilo je samo desetak slučajeva davanja ponuda za upis više od pet paketa dionica na temelju punomoći, kažu u Hanfi.Podsjetimo, još prošli tjedan iz Hanfe su najavili da će u principu provjeravati punomoći, pri čemu nije problem ako ih unutar jedne obitelji ima više, ali ako se preda više od pet punomoći osoba koje nisu obiteljski vezane, predviđene su dodatne provjere, a u slučaju utvrđivanja nepravilnosti i sankcije.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Dakle,

1. svaka jednokratna transakcija veća od 100 000,00 kn mora se prijaviti uredu za sprečavanje pranja novca
2. građanin RH imovinu koju stiče u inozemstvu mora prijavljivati HNB-u

Hvala, nisam ni u kakvom prekršaju, ali jednostavno nisam pravnik pa ne znam propise.

U torbarenje neću ulaziti, ali zakon o pranju novca je vrlo jasan, svaka jednokratna transakcija veća od 100 000,00 kn mora se prijaviti uredu za sprečavanje pranja novca i kao takva je podložna provjeri i zato uz kaznenu ide i ova…


Stvar je u tome ta “torbari” kupuju po povlaštenim uvjetima. Nitko ih ne sprječava da kupe koliko hoće po nepovlaštenim uvjetima.

Onda neka HANFA napiše Pravilnik kojim će definirati od koga je legalno dobiti punomoć. Dok nema takvog Pravilnika, imamo legalni raj za torbare i divlji zapad s šerifom koji uništava sudbine malih špekulanata dok veliki muljatori imaju zaštitu.

U ime pravne države, koji članak kojeg Zakona definira da je torbarenje nelegalno?

Stvar je u tome ta “torbari” kupuju po povlaštenim uvjetima. Nitko ih ne sprječava da kupe koliko hoće po nepovlaštenim uvjetima.

New Report

Close