Za provedbu zakona o pravima hrvatskih branitelja 5,8 milijardi kuna

Za provedbu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u prošloj je godini utrošeno oko 5,8 milijardi kuna, 238 milijuna kuna manje nego 2010., a sve obveze država u potpunosti izvršava, izvijestila je na danas saborske zastupnike zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Država sve svoje obveze temeljem ovog zakona u praksi uredno podmiruje, kazala je Nađ podnoseći jutros Hrvatskom saboru Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za prošlu godinu. Najvećim dijelom sredstva su utrošena na prava koja branitelji ostvaruju u mirovinskom osiguranju, čak 4,8 milijardi kuna i u tom dijelu se i osjeti najveće smanjenje od 200 milijuna kuna.

U prošloj je godini isporučeno 25 automobila 100-postotnim invalidima Domovinskog rata, besplatne udžbenike dobila je gotovo 21 tisuća đaka, a za stambeno zbrinjavanje branitelja utrošeno je 78 milijuna kuna, 14 milijuna više nego li godinu dana ranije.

Prošle su godine riješena 323 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, od čega je dodijeljen 141 stan i isplaćena 182 kredita, no da je potreba i dalje velika pokazuje i lista prvenstva na kojoj je čak 12.866 zahtjeva. Fond hrvatskih branitelja, unatoč gospodarskoj krizi, u 2011. ostvario je dobit od 133 milijuna kuna, pa mu je vrijednost krajem godine iznosila 1,5 milijardi kuna, a vrijednost udjela bila je 642,85 kuna. Iz Fonda za stipendije tijekom 2011. godine isplaćeno je 10.537 stipendija u ukupnom iznosu od 64,6 milijuna kuna. Uspješna je bila i Zaklada Hrvatskih branitelja iz koje je, na temelju 3505 pozitivnih rješenja, u 2011. sveukupno isplaćeno potpora u vrijednosti 9,8 milijuna kuna.

Zamjenica ministra Vesna Nađ istaknula je kako je, s obzirom na sadašnju koncepciju zakona, iz izvješća većim dijelom vidljiva politika prema hrvatskim braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata, a manjim dijelom prema onima koji nisu zadobili oštećenje organizma ili članovima obitelji branitelja koji nisu stradali u ratu.
U izvješću se navodi i da je 31. prosinca 2011. godine u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bilo 501.711 hrvatskih branitelja. O izvješću raspravljaju saborski klubovi.

(Hina/pd)

Komentari (1)
  • pavlisko
    pavlisko 17:15 2.11.2012.

    pa dobro di su ti veliki branitelji di se troše tolke milijarde kuna
    jel su bez ruku i nogu il su svi došli iz minkena 96.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!