Za operatere mobilne telefonije nema krize

Autor: Rato Petković , 16. svibanj 2012. u 13:05

Sva tri operatera mobilne telefonije, domaći Telekom, norveški Telenor, i austrijski Vip mobile ostvarili su profite kako lani tako i prvom tromjesečju ove godine.

Najveći rast profita od 41 posto ostvario je Telekom, kojega je lanjska dobit 199 miijuna eura. Istodobno su smanjene njegove dugoročne kreditne obveze za 58,5, dok su kratkoročne obveze povećane za 36,7 posto. Izraženo u novcima dugoročne obveze iznose 155 milijuna, a kratkoročne 538 milijuna eura. Kreditna zaduženja su nastala otkupom 20 posto vlassništva, što ga je imala grčka kompanija OTE, te za kupovini 67 posto Telekoma republike Srpske. Nakon što je propao pokušaj vlade da lani proda 50 posto Telekoma, ta najprofitabilnija srpska kompanija će se od rujna naći na Beogradskoj burzi. Tada će s milijardu njegovih dionica moći trgovati 4,8 milijuna građana, što su ih dobili besplatno. Njima je pripalo 15 postotno vlasništvo u Telekomu, a bivšim i sadašnjim zaposlenicima 6,94 posto.

Profitabilno lanjsko poslovanje norveški Telenor nastavio je i u 2012. godini. U prvom tromjesečju ostvaren je profit od 22,3 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 16 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Taj rezultat ostvaren je i pored toga što je broj njegovih korsnika smanjen za 27 tisuća.

Prema kazivanju Morten Jonsena, generalnog direktora Telenora, ta kompanija planira proširti lepezu usluga. Korisnicima će biti ponuđen širokopojasni internet, povezivanje na društvene mreže, elektronska pošta, kao informacije iz medija. VIP mobile, koji je lani po prvi puta poslovao s profitom nastavio je i u 2012 godini ostvarivati dobit. U prvom tromjesečju ona iznosi 37,3 milijuna eura. Vip je profitirao uvođenjem mogućnosti da građani mogu mjenjati mobilne operatere zadržavajui isti broj. Njemu je iz druge dvije operaterske kuće prišlo više od 30 tisuća korisnika. Sada ih ima 1,6 milijuna, što predstavlja povećanje od 17 posto. Na taj način Vip mobile se približio postavljenom cilju o pokrivanju 20 posto srpskog tržišta. Ta austrijska kompanija platila je licencu 320 milijuna eura, a još više je uložila u izgradnju vlastite mreže. Njegova ukupna ulaganja od 2007. godine iznose 705 milijuna eura i po tome je vodjeća tvrtka u greenfield ulaganjima.

Sva tri mobilna operatera imaju skupa više od 10 milijuna korisnika, što znači da na svakog stanovnika, računajući i tek rođenju djecu otpada 1,4 telefon.

Za okvir SBB uvodi fisnu telefoniju

Najveći operater kablovske televizije i interneta SBB s većinskim američkim kapitalom, odlučio ući u pružanju usluga u fiksnoj telefoniji. To je četvrta tvrtka koja na srpskom tržištu ulazi u fiksnu telefoniju. SBB je počeo posao s dvije tisuće korisnika, a sada ih ima 750 tisuća. U cilju promoviranja tvrtke SBB je omogćio jednogodišnje besplatno korištenje interneta za 10 škola.

Komentirajte prvi

New Report

Close