WTO: Protekcionističke mjere ometaju normalan tijek trgovine

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2009. u 16:25

Protekcionističke trgovinske mjere koje uključuju subvencije posrnulim kompanijama ometaju normalan tijek međunarodne trgovine i mogle bi unazaditi globalni oporavak, upozorila je danas Svjetska trgovinska organizacija – WTO.

U zajedničkom izvješću WTO-a, Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) i UN-ove agencije za trgovinu i razvoj (UNCTAD) upozorava se na činjenicu da je zbog tekuće krize većina vodećih gospodarstava svijeta pokrenula mehanizme trgovinske zaštite kako bi uspješnije prebrodila razdoblje pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

“Iako fiskalni i financijski paketi uvedeni radi lakšeg nošenja s krizom očigledno potiču obnovu globalnog rasta trgovine, neki među njima sadrže i elemente koji favoriziraju domaće robe i usluge nauštrb uvoza”, upozorava se u izvješću. “Vlade hitno moraju početi s planiranjem koordinirane izlazne strategije koja će te elemente ukloniti u najkraćem mogućem roku”, ističu WTO, OECD i UNCTAD u izvješću pripremljenom za sastanak čelnika G20 sljedeći mjesec u Pittsburghu.

Trgovinski su arbitri pozvali predsjednike i premijere na poduzimanje odgovarajućih političkih akcija kako bi trgovina i međunarodna ulaganja mogli pridonijeti održivom oporavku gospodarstava iz globalne krize. “S time u vezi čelnici G20 trebali bi preuzeti čvršću obvezu otvaranja svojih tržišta, te konkretizirati svoje inicijative da se pregovori iz Doghe zaključe u 2010.”, ističu, te naglašavaju da bi kriza mogla još neko vrijeme pogađati globalno gospodarstvo.

“Kriza se još uvijek ne može proglasiti završenom, unatoč dobrodošlim aktualnim signalima gospodarskog oporavka u nekim dijelovima svijeta. Rast nezaposlenosti uslijed krize još će godinama izazivati jačanje protekcionističkih pritisaka, unatoč znacima da se kolaps svjetske trgovine i ulagačkih tijekova primiče kraju”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close