WEF: Švicarska najkonkurentnija na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2009. u 11:55

Švicarska je istisnula SAD s pozicije najkonkurentnijeg gospodarstva u svijetu, objavio je danas Svjetski gospodarski forum (WEF) u godišnjem izvješću o konkurentnosti za 2009/2010. u kojemu je Hrvatskoj pripalo 72. mjesto.

Usporedbe radi, u WEF-ovom izvješću za 2008/2009. Hrvatska je zauzela 61. mjesto. Vodeće mjesto među ukupno 133 zemlje pripalo je Švicarskoj, koja je osvojila ukupno 5,6 bodova, dok je SAD-u pripalo drugo mjesto s 5,59 bodova, što su u WEF-u pripisali slabljenju američkih financijskih tržišta i makroekonomske stabilnosti.

Na trećem je mjestu Singapur s 5,55 bodova, pomaknuvši se u najnovijem WEF-ovu izvješću za dva mjesta, dok je Švedska zadržala prošlogodišnje 4. mjesto s osvojenim 5,51 bodom. Prošlogodišnje su pozicije zadržale i Finska i Njemačka, potvrdivši 6. i 7. mjesto. Nizozemska je pak skliznula s prošlogodišnjeg 8. na 10. mjesto.

Među prvih deset uspjeli su se održati i Japan i Kanada. Obje su zemlje napredovale za po jedno mjesto, pa je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo zauzelo osmo a Kanada deveto mjesto. Velika Britanija, iako ocijenjena i dalje vrlo konkurentno, nastavila je prošlogodišnji pad skliznuvši na 13. poziciju, što se većim dijelom pripisuje nastavljenom slabljenju britanskih financijskih tržišta.

Europska gospodarstva i dalje dominiraju među prvih 10 dok skupinu velikih zemalja u razvoju predvodi Kina, koja se ove godine pomaknula za jedno mjesto, s 30. na 29., čime je nakon prošlogodišnjeg skoka za četiri mjesta dodatno učvrstila poziciju među prvih 30.

Od preostala tri velika gospodarstva skupine BRIC, Brazil i Indija također su se ove godine popeli na ljestvici konkurentnosti, zauzevši 56. odnosno 49. mjesto, dok je Rusija pala za čak 12 mjesta i nalazi se na 63. mjestu, ali je i dalje na prvoj polovici popisa.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close