Vodafone zabilježio rast godišnje dobiti od 37 posto

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2009. u 11:20

Telekomunikacijski div Vodafone Group izvijestio je danas o 37-postotnom rastu dobiti u prošloj fiskalnoj godini, čemu je pridonio i pad vrijednosti britanske funte.

U prošloj poslovnoj godini koja je završila 31. ožujka, Vodafone je ostvario neto dobit od 9,06 milijardi funta (14 milijardi dolara), u usporedbi sa 6,6 milijardi funta ostvarenih prethodne godine. Istodobno, prihodi su mu porasli za 16 posto, na 41 milijardu funta. Pad vrijednosti funte prema euru pomogao je takvim rezultatima, priopćila je kompanija. Svaka promjena od 1 posto u tečaju eura prema funti znači promjenu od 70 milijuna funta u operativnoj dobiti, objavio je Vodafone.

Prilagođena operativna dobit, prije odbitka poreza, iznosila je 11,8 milijardi funta, što je povećanje od 17 posto u odnosu na godinu ranije. Pa ipak, Vodafone je istaknuo da ne očekuje rast te stavke u trenutnoj poslovnoj godini i da će ona vjerojatno iznositi oko 11 milijardi funta. Vodafone je također upozorio da neće ostvariti tako dobre rezultate u ovoj godini.

“U Europi i srednjoj Europi, uvjeti za poslovanje bit će izazovni u financijskoj 2010. godini”, izvijestila je kompanija. “MMF-ove prognoze ukazuju na pad BDP-a za 4 posto u 2009. diljem područja na kojima je prisutan Vodafone, u Europi i srednjoj Europi, kao i značajan rast nezaposlenosti”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close