Vladina odluka o NO-ima ide na ruku i Čačiću

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o određivanju uvjeta za kandidate za članove nadzornih, odnosno upravnih odbora, te uprava trgovačkih društava u kojima RH ima dionice ili udjele, a jedan od uvjeta za članstvo je da osoba nije pravomoćno osuđena na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima.

Nije trebalo dugo da javnost ovu odluku Vlade protumači kao pokušaj ponovnog udomljavanja Srećka Ferenčaka, kojega se nedavno neuspješno pokušalo smjestiti u Nadzorni odbor Janafa. Malo je tko, međutim, primijetio da će ova odluka pogodovati i potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću u slučaju da u Mađarskoj, u kojoj mu se sudi za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, bude nepravomoćno osuđen. Vlada je u četvrtak naime, bez dodatne rasprave, donijela i odluku od nacrtu prijedloga Zakona o centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Taj je centar na prošloj sjednici Vlade izazvao svađu između ministrice za zaštitu okoliša Mirele Holy i prvog potpredsjednika Vlade. Osnivanje ovog centra, koji će u obliku pravne osobe s javnim ovlastima pratiti ključna događanja u energetici, koštat će milijun kuna, a u Nadzornom odboru centra sjedit će ministri gospodarstva i financija, dakle Radimir Čačić i Slavko Linić.

Neki su analitičari ovu odluku Vlade, da se ulazak u nadzorne odbore tvrtki omogući i nepravomoćno osuđenima, već prozvali nemoralnom. Žarko Puhovski za HRT je izjavio kako nije neobično da političari čine nemoralne stvari, ali da ova odluka ima veću težinu zato što aktualna vlada “nije dobila izbore na temelju svog programa, nego zato što je vjerovala da su moralni”.

Mogu li optuženici u nadzorne odbore ili ne, zapravo je jučer ostalo nejasno. Premijer Zoran Milanović iščuđavao se jučer pred novinarima, kojima je - nakon što su ga pitali znači li ova odluka Vlade da Ferenčak, koji je nedavno bio imenovan u NO Janafa te odmah povučen - može ponovno biti izabran u NO Janafa, odgovorio protupitanjem: “To je tako?”. Nakon potvrdnog odgovora novinara, premijer je ocijenio da neće biti tako. “Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukčije”, rekao je Milanović. Čačić o Ferenčaku, inače nepravomoćno osuđenom na zagrebačkom Županijskom za ‘slučaj Nanbudo’ (dobio je godinu dana zatvora, mora vratiti i 4,8 milijuna kuna), novinarima nije imao ništa za reći.

Komentari (8)
 • pavao
  pavao 14:34 27.2.2012.

  Zašto ja uvijek imam osjećaj da su u HNS- u sami prevaranti i koristoljupci?

  A čitam da je onaj Milatić kaj je gradio kanalizaciju koja nikad nije proradila pa sagradio balkon na pjaci u JELSI postao pomoćnik od PIPVRH, pa kaj oni stvarno nemaju neke sposobnije i stručnije ljude !
  Jadan i taj PIPVRH sad ga još hoće i smjenit njegovi sokolovi !

 • twrr
  twrr 18:25 17.2.2012.

  Eufan


  Zašto ja uvijek imam osjećaj da su u HNS- u sami prevaranti i koristoljupci?

  Zato jer je tako ali ne samo za sebe već i na one izvana koji ih plaćaju.
  Prvenstveno oni gdje se pušićka trenutno nalazi.
 • pavao
  pavao 10:27 17.2.2012.

  Moram primjetiti da ovdje nije važna stranka lijeva ili desna jer tako i tako su svi u centru !
  Sjećamo se da su prošli kupovali vile, nove aute i opremali urede i nakon šefove izjave da smo u Banani.
  A kada ih je javnost pitala pa kako to uspijevaju oni su hladnokrvno izjavili da su štedjeli - jer znaju da su njihovi glasači naivni i zadovoljni sa svojim siromaštvom !
  Najbolja mi je izjava “ BARBE ” da se mora odmarat od napornog rada i to baš u novoj vili od cca 250 kvadrata !
  Ali boli me on stvar za jedne i druge jer jedini spas je da glasačko tijelo mora sazrijeti i postati educirano za prepoznavanje nesposobnih i nestručnih vođa !

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve