Vladina agencija BICRO odabrala 97 projekata za sufinanciranje u visini od 23 mil. kn

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2012. u 15:15

Vladina agencija nakon uspješne evaluacije odabrala 97 projekata za sufinanciranje iz Programa provjere inovativnog koncepta

BICRO je nakon zaprimljenih 241 prijava u četvtom krugu u Program provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut 2010. godine, proveo postupak evaluacije prijavljenih projekata.

Evaluacijski odbori po područjima sastavljeni od neovisnih stručnjaka donijeli su preporuke o sufinanciranju za 97 projekata. Ukupna vrijednost traženih sredstava iz programa iznosi preko 23 milijuna kuna, a privatni sektor treba uložiti dodatnih 12,5 milijuna kuna u projekte.

Najveći broj projekata je iz područja elektronike i elektrotehnike (29,89%), ICT-a (23,71%), zatim slijede projekti iz područja prehrambene tehnologije, te naprednih materijala i medicine. Od 97 pozitivno ocijenjenih prijava u drugom dijelu evaluacije 52 projekta dolaze od strane poduzetnika što čini 53,61%, a 45 od strane znanstvenih i istraživačkih institucija što čini 46,39 % u ukupnom broju pozitivno ocijenjenih prijava.

Dalibor Marijanović, ravnatelj BICRO-a naglašava: “U svakom krugu zaprimanja prijava u Program broj prijava je sve veći, tako da je u četvrtom krugu BICRO zaprimio 241 prijavu na evaluaciju, a njihov je broj premašio ukupan broj zaprimljenih prijava u prethodna tri kruga provedbe Programa. Prispjele prijave obrađene su sukladno utvrđenim kriterijima i prezentirane evaluacijskim odborima, te je odabrano 97 projekata za financiranje. Projekti će se financirati prema sastavljenoj rang listi do visine trenutno raspoloživih sredstava od gotovo 5 milijuna kuna. Lista je dostupna na BICRO mrežnim stranicama. Za preostale projekte BICRO će raditi na pronalaženju izvora financiranja u nadležnim ministarstvima i institucijama. Na sredstva uložena iz Programa za prvih dvadeset projekata s Liste korisnici će uložiti dodatnih 3,4 milijuna kuna, što znači da će svaka kuna uložena od strane BICRO-a privući 72 lipe iz vlastitih sredstava korisnika. Opravdanost pokretanja Programa iznova se potvrđuje u svakom krugu zaprimanja prijava. Programom se rješava jedno od uskih grla u ranoj fazi komercijalizacije istraživačkih rezultata. Inovatorima je pružena mogućnost provjere da li je njihova tehnologija ostvariva i da li potencijalno može imati komercijalnu primjenu.”

Program financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Centrom za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci – SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, TERA Tehnopolisom, te Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. Zbog velikog odaziva natjecatelja i bolje regionalne pokrivenosti BICRO je u studenom 2011. odabrao šest novih prepoznatih centara i to Istarsku razvojnu agenciju – IDA, Razvojnu agenciju Zagreb – TPZ, Poduzetnički centar Pakrac, ZADRA – Razvojnu agenciju zadarske županije, Institut Ruđer Bošković te Poduzetnički inkubator BIOS. Prepoznati centri imaju vrlo važnu ulogu u provedbi PoC programa budući ostvaruju prvi kontakt s potencijalnim natjecateljima kojima pomažu u pripremi projekata i u postupku prijave.

Program bespovratnim sredstvima u iznosima do 350.000 kuna po projektu financira provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti i izradu funkcionalnog prototipa. Smisao provjere inovativnog koncepta je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja čime će se premostiti jaz između istraživanja i razvoja i tržišta. Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača, znanstvenika i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close