‘Vladin ulazak u Ingru bio bi kao ostavljanje zadnjeg dolara u kockarnici’

Autor: Branka Suvajac , 11. srpanj 2012. u 17:30

“Ako je istina da država uskače s mjesta vjerovnika na mjesto glavnog dioničara Ingre nadajući se da će tim cijelim poslom moći vratiti novac koji je propustila ubrati na porezima, doprinosima i tako dalje, onda nemam problem s time”, komentirao je za Poslovni.hr ekonomski analitičar Ante Babić nepotvrđenu informaciju da je na tajnom sastanku prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića dogovoreno da se Ingra i drugi odabrani građevinari IGH, Konstruktor i Dalekovod spase od stečaja ulaskom države u vlasničku strukturu.

Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim potvrđuje da se sastanak održao, ali zasad u javnost ne želi izlaziti s detaljima.

“Nisam siguran da je država toliki vjerovnik da može preuzeti cijeli upisani kapital Ingre, mislim da je ona puno manji vjerovnik”, nastavlja Babić: “Cijelo to zamišljeno kreiranje holdinga na čelu s Ingrom čini mi se kao dosta rizičan potez spašavanja svih tih firmi, pogotovo zato što većina njih, da bi bile uspješne, moraju konkurirati u inozemstvu, a za to im trebaju reference”.

Babić objašnjava kako spomenute firme “nemaju bog zna kakve reference u inozemstvu”. “Imaju nešto referenci doma, ali i to je već pomalo zastarjelo. Ingra je sagradila Arenu prije tri godine, IGH je projektirao autoceste prije četiri godine… To je nešto malo referenci po Hrvatskoj. Ovo mi se čini kao potez sličan onome kada ste u zadnjoj rundi u kockarnici, a ostao vam je samo jedan dolar. I onda stavljate taj jedan dolar na ‘sve ili ništa’ nadajući se da ćete vratiti sve što ste izgubili u kockarnici”, objašnjava Babić, zaključujući kako mu ovo, ako je istina, prije liči na upravo opisano nego na sustavnu strategiju kojom bi država trebala vratiti sve što je trebala dobiti od Ingre i ostalih kompanija.

Tjednik Lider objavio je, podsjetimo, da se ovim scenarijem po kojem bi Ingra postala krovna tvrtka koja će okupljati građevinare za zajednički nastup u inozemstvu, namjerava spasiti građevinski sektor koji je na rubu propasti. Preduvjet tome je, kako piše u novom broju Lidera, da se Ingra i drugi odabrani građevinari IGH, Konstruktor i Dalekovod spase od stečaja ulaskom države u vlasničku strukturu.

Prema informacijama koje su procurile, tri su strateške odrednice koje bi trebalo realizirati da se spasi građevinski sektor: ulazak države u strukturu navedenih građevinskih tvrtki, Ingra postaje krovna građevinska tvrtka za nastup ostalih u inozemstvu te uključenje banaka labavijim postupkom izdavanja bankovnih jamstava, piše list.

“Iako se građevinarima ideja udruživanja svidjela nije im draga mogućnost da Ingra bude čelna tvrtka. Osim toga ovoj ideji velika je prepreka i financijski sektor jer teško da će pronaći banku koja je spremna pokriti 100 milijuna eura posla pa čak ako se radi i o HBOR-u”, piše list.

>>> ZSE: Opće potonuće građevinara

>>> Vlada ulazi u vlasništvo Ingre, IGH, Konstruktora i Dalekovoda?!

Komentari (8)
Pogledajte sve

ingra ima iskustva kao DEVELOPER , a to podrazumijeva upravo KROVNU ULOGU U velikim investicijskim projektima
koji objedinjavaju masu izođača, i koordinaciju cijelog posla…tu su u pravu , što se tiče toga…
Vjerujem da će zajednički sporazum predloženih građevinara – definirati poziciju , odllučivanje i
cijenu usluga svih u krugu….i to nije problem.

Meni se sviđa bilo kakva ideja ujedinjenja. Pojedinačno izlaženje na svjetski poznate projekte, osuđeno je
na propast, zato KONCERN ovako jakih građevinara – daje nadu – da će se odlijepiti i krenuti na ozbiljne
poslove…

Ono , što sve nas muči je novac…i upravljanje.
Ako DRŽAVA POSTANE VEĆINSKI VLASNIK takvog d.d.-a ….. kakva je sudbina sadašnjih kompanija, u smislu
nas , kao malih dioničara ….koji čekamo , ne samo prve pozitivne izvještaje- već
dugoročno rješenje , problema niskih cijena dionica….gdje se država još u niti jednom dijelu
kompanija nije osobito iskazala…..kao ZAŠTITNIK, ULAGAČ ILI SPASITELJ….
Možda i to doživimo…zbilja to želim vidjeti , bez obzira o kojoj god da se kompaniji radilo…..hoću vidjeti
to konkretno SPAŠAVANJE….tj dokapitalizaciju, kupnju većinskog udjela….BILO ŠTO , nije bitno…….

Ovo su nabrojani građevinari- KOJI VEĆ JESU , na neki način pod UPRAVOM BANAKA / njihovih fondova/.
I DRŽAVE / portfelji osiguravateljskih kuća …preuzmu ih -kad god zažele.

Znam ja da Čačić hoće dati novac, ali, neće da ga sprčkaju bez veze …gdje smo mi tu , mali dioničari?

ideja je totalna debilana, umjesto da ugase sve ove gubitaše pa otkupe od njih mehanizaciju i ljude i osnuju novu zdravu trvtku koja bi radila bez hipoteka i dugova, oni razmišljaju oživljavati firme-mrtvace?!?! ovo je totalno bolesno i nakaradno i nadam se da je to samo probni balon koji se već ispuhao jer zadnje što državi treba je ulaziti u vlasništvo propalih tvrtki radi spašavanja tuđeg kapitala, pa to HDZ nije radio !!!!!!!

ovaj je puko potpuno… očekujem uskoro prijedlog zakona po kojem će u svakoj selendari bit spomenik i ulica našeg grandioznog spasitelja. a onda kad završi s kroejšom, krenul bu u spašavanje europe.

Ideja cijelog ovog poteza je da se po preuzimanju udjela i kontrole nad tim poslovnim subjektima, istima da posao gradnje HE i TE, te se potom od njih izvuče novac koji su dužni i nešto pride. Jedini je problem što je upitno dali će HE i TE uopće biti građeni, a onda je budući suvlasnik, država, u još većoj banani jer će morati nalaziti novac na kraju i za isplaćivanje plaća. Ako to gledamo pod politikom prodaje državnih tvrtki u privatne ruke, ovo će biti potpuno suprotan potez i to s vrlo velikim rizikom, da će se na kraju država naći u vlasništvu tvrtki s hrpom radnika koji trebaju svakog mjeseca plaću, a ne prihoduju isto. Ali šta ćeš, tu Čačić vodi igru, a on je poznat kao “dobar” poduzetnik 🙂

New Report

Close