Vlada utvrdila prioritetne elektroenergetske objekte

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2010. u 15:40

Hrvatska je Vlada danas zaključkom utvrdila nekoliko elektroenergetskih objekata čija izgradnja ima prioritetni značaj.

Zaključkom Vlade prioritet u izgradnji imaju termoelektrane Sisak C i Plomin 3, četiri hidroelektrane na Savi (Podsused, Prečko, Zagreb i Drenje), hidroelektrane Ombla, Kosinj i Molve 1 i 2. Prioritet je i nekoliko objekata u prijenosu i distribuciji – program Dubrovnik (s trafostanicama Plat i Srđ), novi sustav vođenja elektroenergetskog sustava, druga etapa programa Rijeka (s trafostanicama Turnić, Pehlin, itd.), dalekovod Vinodol-Meline i zamjena vodova na drvenim stupovima na području Zagreba (Rakitje-Botinec i Samobor-Rakitje).

Ciljevi su tih projekata, ističe premijerka Jadranka Kosor, poticanje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, poticanje gospodarstva u cjelini i poboljšanja u proizvodnji električne energije. Očekujemo da će hrvatske elektroenergetske tvrtke i građevinske tvrtke participirati u tim projektima, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Naglasio je i kako je izgradnja velikih proizvodnih objekata nužna kako bi se mogli priključiti i novi objekti iz obnovljivih izvora te kako je izgradnja novih termoelektrana nužna u kratkom roku, jer neki objekti izlaze iz uporabe 2016. Tako primjerice TE Plomin 3 na ugljen treba zamijeniti Plomin 1, a taj će objekt, kaže Popijač, imati veću snagu, bit će u budućnosti među najznačajnim objektima i 2016. davati 15 posto ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj.

Nakon zaključka Vlade, objašnjava ministar Popijač, Hrvatska elektroprivreda dužna je izraditi akcijski plan izgradnje, a treba odraditi i prijedloge financiranja, dinamike izgradnje i drugo. “Hrvatska država to neće moći izgraditi samostalno, morat ćemo tražiti strateške partnere, jer su to velike investicije, ali već danas imamo zainteresiranih”, kazala je ministrica graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close